Guvernul Orban a trimis Legea stării de alertă direct la Monitorul Oficial, fără a mai fi dezbătută de Parlamentul controlat de PSD, susținând că pentru prelungirea măsurii stării de alertă Legislativul nu are niciun cuvânt de spus.
Primul care a reacționat a fost fostul premier Victor Ponta, care a cerut depunerea imediată a unei moțiuni de cenzură, prin care să fie destituit Ludovic Orban.
”Guvernul Lucovid Orban PNL taie și spunzură”
”Ca să nu se mai încurce nici cu românii , nici cu Parlamentul – Guvernul Lucovid Orban PNL taie și spunzură fără să mai ceară niciun vot și încălcând direct legea!
Soluția ProRomânia – MOȚIUNE DE CENZURĂ – ACUM!
Noi semnăm și votăm! Ne sprijină și altcineva?”, a scris Ponta miercuri pe Facebook.
Și Ponta nu a fost singurul. A venit rândul lui Ciolacu să intre în scenă. Parlamentarii PSD încep să lucreze la moţiunea de cenzură pe care o vor depune a doua zi după încheierea stării de alertă, a anunţat liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu.
„Vă anunţ public că, începând de astăzi, parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moţiunii de cenzură şi la strângerea de semnături pentru susţinerea moţiunii de cenzură pe care o să o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta este decizia partidului în urma acestui abuz făcut de Ludovic Orban faţă de Parlamentul României”, a spus Ciolacu, la Parlament.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, au transmis miercuri premierului Ludovic Orban o scrisoare în care îi cer să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a explicat poziția Guvernului: ”PSD a modificat legea şi a introdus un text, din punctul meu de vedere neconstituţional, şi anume că Parlamentul încuviinţează starea de alertă, dar pe prelungirea stării de alertă nu există nicio dispoziţie expresă prevăzută de lege.
PSD solicită lămuriri
Ca atare, în mod corect a făcut adresa, şi anume ne-a informat cu privire la hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă, care de altfel s-a şi publicat în Monitorul Oficial. Poziţia PNL este că nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă”.
Gorghiu a precizat că, la şedinţa Birourilor permanente ale Parlamentului, PSD a decis, prin cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, să trimită o scrisoare premierului, „să facă o corespondenţă interinstituţională”, prin care să îi solicite lămuriri cu privire la această situaţie în care HG ar putea sau nu să fie încuviinţată de plen.
”Până la acest moment, din punctul nostru de vedere, avem o situaţie foarte limpede – stare de alertă prelungită prin HG, publicată în Monitorul Oficial. Nu sunt restrângeri de drepturi şi libertăţi faţă de situaţia anterioară, deci nu are Parlamentul de ce să intervină în acest moment”, a adăugat Gorghiu.
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea