Raportul referitor la controalele din secţiile ATI de la spitalele din ţară, dispuse de autorităţi după tragedia de la Piatra Neamţ, va fi finalizat până săptămâna viitoare, a declarat vineri premierul Ludovic Orban.

„Noi am dispus evaluarea tuturor instalaţiilor de oxigen de gaz, instalaţiilor electrice. Se finalizează până săptămâna viitoare raportul realizat de Inspecţia de Sănătate, de Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, am alocat 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru a finanţa toate lucrările de reparaţii, de modernizare, de instalaţii mai moderne, tocmai pentru a preveni apariţia unor astfel de incidente”, a spus Orban, la Ministerul Transporturilor.

Precizările au venit după ce premierul a fost întrebat despre incendiul izbucnit vineri dimineaţă la o priză din secţia ATI, în incinta clinicii Medicale III a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, incendiul a izbucnit într-un salon în care se aflau şase pacienţi. Dintre aceştia, doar cel care era în apropierea prizei a trebuit să fie mutat.

Iohannis anunța controale la ATI după tragedia de la Piatra Neamț

Președintele Klaus Iohannis a discuta cu experții din domeniul sanitar pentru stabilirea unor măsuri, ca tragedia de la Piatra Neamț să nu se mai repete.

„În ceea ce priveşte situaţia la zi din sistemul sanitar, mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de terapie intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică. Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate”, spunea şeful statului, în noiembrie.

El a precizat că întâlnirea de la Cotroceni a fost convocată pentru a discuta cu guvernanţi, cu specialişti din domeniu, din zona terapiei intensive, despre măsurile care se impun pentru ca o tragedie ca aceea de la spitalul din Piatra Neamţ să nu se mai repete.

„Am convocat şi specialişti în instalaţii, în special în instalaţii sanitare. Lucrurile pot fi rezolvate. Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face, evident, cu respectarea normelor în vigoare. Lucrurile care clar trebuie evitate sunt suprasolicitarea unor reţele şi improvizaţiile. Ştiţi foarte bine că improvizaţiile la reţele, în special electrice, sunt deosebit de periculoase, nu doar pentru un spital şi pentru o terapie intensivă, ci şi pentru oricine face astfel de improvizaţie acasă. Deci, tocmai pentru a preveni aceste improvizaţii doresc să pun problema mâine pe tapet şi să găsim soluţii urgente, foarte urgente, fiindcă aici nu este nevoie doar de control, de verificare, este nevoie efectiv de intervenţie, de refacere a unor sisteme, de îmbunătăţire a unor sisteme şi de crearea unor proceduri care pe viitor nu mai permit astfel de acţiuni heirupiste, de mutat azi secţia, mâine injectomatul şi, din toată improvizaţia, iată că au murit oameni”, a susţinut Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că a solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.

Sursă foto: INQUAM Photos, Paul Ursachi