Aflat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), premierul Ludovic Orban a precizat că în România au ajuns câteva sute de plicuri cu voturi, prin Poșta Română, după data de 3 decembrie. Legislația în vigoare arată că aceste voturi nu pot fi luate în considerare.
„Aici au ajuns (…) în jur de câteva sute (…) de plicuri cu voturi exprimate, care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide, aşa prevede legea.Tocmai din cauza asta, când li s-a comunicat că votul nu a fost valid, li s-a transmis şi posibilitatea că pot să voteze şi fizic”, a spus Orban la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Plicul trebuia să ajungă până în ora 24:00
Șeful Guvernului a mai precizat că plicul cu votul trebuia să ajungă până în data de 3 decembrie, ora 24:00 pentru a fi validat.
„Orice plic a ajuns mai târziu a fost considerat nevalid. Data de 3 decembrie a fost stabilită astfel încât dacă cineva, fie din cauza serviciului poştal din ţara unde se găseşte, fie din cauza faptului că poate a trimis plicul prea târziu, fie dintr-o altă cauză, nu poate să voteze valid prin corespondenţă, să i se permită exercitarea dreptului de vot fizic”, a explicat Orban.
Românii încă mai pot vota
Ulterior, premierul Ludovic Orban a subliniat că 39 de mii de cetățeni români și-au exprimat dorința de vot prin corespondență. În plus, cei ai căror vot este cosiderant invalid din cauza datei la care a ajuns în România, acesta mai poate vota încă o dată la secțiile de votare deschise din zonele respective.
„Există un termen limită în care cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie să îşi exprime această opţiune. Şi-au exprimat dorinţa de a vota prin corespondenţă peste 39.000 de cetăţeni.
La analiza acestor solicitări au fost constatate 35.000 şi ceva de cereri valide, pentru care s-a trimis plicul în perioada 4-14 noiembrie, de către Poşta Română, care conţine inclusiv plicul care trebuia trimis înapoi.
Cetăţeanul care a avut un set de instrucţiuni în interiorul plicului respectiv a avut dreptul să-şi exercite votul. Plicul cu votul pentru Camera Deputaţilor şi Senat putea fi dus direct la sediul misiunii diplomatice unde e Biroul Electoral (…), putea să-l transmită prin curier tot către misiunea diplomatică sau putea apela la transmiterea plicului în ţară
„Ei primesc din partea misiunii diplomatice că votul nu este valid, şi, mai mult decât atât, primesc inclusiv recomandarea că pot să-şi exercite dreptul de vot prin prezenţă la secţia de votare.
Sunt cu peste 330 şi ceva mai multe secţii decât la alegerile parlamentare în 2016, în condiţii de pandemie. Este posibil ca unii să nu fi votat, deşi au primit plicul, (…) e posibil ca unii să fi uitat să voteze, sau poate au renunţat să-şi exercite dreptul de vot”, a mai declarat Orban.
Ludovic Orban a mai precizat că sunt în total 21 de mii de voturi din 35 de mii.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea