Premierul Ludovic Orban a anunțat o schemă uriașă de ajutor pentru companiile afecatate de criza economică prin care trece România. Guvernul pune banii pe masă ca să ajute companiile, iar suma anunțată de Orban este uriașă.
Orban a anunţat că Guvernul va pune în mişcare, în perioada următoare, o schemă de ajutor de stat pentru garantarea creditelor de investiţii şi de capital de lucru pentru companiile mari, pe modelul IMM Invest.
„De asemenea, ne propunem să susţinem toate companiile, indiferent că este vorba de IMM-uri, de companii mari, pentru a depăşi această perioadă şi pentru a putea să revină cât mai rapid la normalitate. Avem măsuri, câteva exemple vă dau, săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare, vom pune în mişcare o schemă de ajutor de stat pentru garantarea creditelor de investiţii şi creditelor pentru capital de lucru şi pentru companiile mari, aşa cum este programul IMM Invest, care este dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii, fie prin realocarea fondurilor europene ca urmare a creşterii flexibilităţii fondurilor, fie prin supracontractare. Vom mobiliza peste 2 miliarde de euro, bani care fi folosiţi pentru granturi către IMM-uri, fie pentru investiţii, fie pentru capitalul necesar pentru repornirea activităţii în acele domenii în care au fost restricţiile cele mai puternice şi pe perioadă îndelungată”, a precizat premierul, într-un interviu la postul România TV.
Ludovic Orban a adăugat că Guvernul va susţine proiecte de investiţii de diferite valori.
„Vom susţine proiecte de investiţii de diferite valori. Un pachet este pentru investiţii între 200.000 de euro şi un milion de euro, un alt pachet este pentru investiţii între 2 milioane şi 6 milioane de euro. De asemenea, vom aloca fonduri europene semnificative şi pentru a susţine activitatea companiilor care absorb forţă de muncă, indiferent că este vorba despre tinerii aflaţi în situaţie de dificultate, fie vom folosi măsuri active pentru a permite accesul la piaţa muncii a persoanelor care se află aproape de pensie”, a explicat Orban.
Guvernul pune la punct mai multe mecanisme de garantare sau de contragarantare a creditelor comerciale, un mecanism de garantare a instrumentelor de plată, cambii, bilete la ordin, acreditive la export, precum și un mecanism de reasigurare pentru asigurarea creditului furnizor, creditului comercial, creditului între companii.
„Din cauza faptului că România are o specificitate, o dependenţă foarte mare a companiilor pentru capital de relaţiile dintre companii, adică o răspândire foarte largă a creditului comercial, pentru a menţine fluiditatea fluxurilor financiare în relaţia dintre companii, pregătim aceste instrumente de garantare sau, să-i spunem, contragarantare, reasigurare a asigurării creditelor comerciale”, a mai spus Ludovic Orban.
Măsuri pentru șomeri
Orban a mai anunţat un pachet de măsuri active de ocupare a forţei de muncă.
„Vom susţine companiile care readuc la lucru persoanele care au fost în şomaj tehnic sau companii care deja au readus la lucru angajaţii. Vom susţine o parte din salariu în procent de până la 41,5%. De asemenea, gândim un program pentru angajarea persoanelor aflate în căutarea de lucru în care o perioadă de timp să susţinem un procent de până la 25% din salariu pentru companiile care angajează persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, vom încerca să utilizăm fondurile europene disponibile prin programul SURE pentru plata muncii flexibile, pentru a asigura salariul integral pentru angajaţii din acele companii care nu pot să ţină angajaţii la lucru opt ore pe zi în fiecare săptămână cinci zile, şi vom suporta venitul angajatului pentru perioada de o zi, o zi jumate, două zile, perioadă în care angajatorul nu are nevoie de activitatea angajatului respectiv. Este ceea ce se numeşte programul de muncă flexibilă”, a detaliat acesta.
Se pregătește un fond de investiții
Guvernul pregăteşte înfiinţarea unui fond de investiţii care să fie utilizat pentru susţinerea investiţiilor companiilor în domenii în care se consideră că există un potenţial de dezvoltare economică pentru România.
„De asemenea, vom utiliza pârghia ajutorului de stat pentru investiţii greenfield, investiţii de la firul ierbii, care sunt realizate fie de companii care sunt prezente pe piaţa românească în momentul de faţă, fie companii care intenţionează să investească pe piaţa românească”, a adăugat Orban.