Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, marţi, că, după o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor, recomandările din raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare trebuie puse în practică astfel încât, într-un timp cât mai scurt posibil, România „să scape de sub MCV”.
„Trebuie făcută o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor, obiecţiilor, solicitărilor şi recomandărilor din raportul pentru MCV. Ele trebuie coroborate cu punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneţia şi trebuie adoptat un plan de acţiune pentru a pune în practică recomandările. Poziţia noastră este foarte clară, limpede. Chiar există un proiect de hotărâre iniţiat de PNL în care am solicitat expertiză din partea Comisiei Europene şi a Comisiei de la Veneţia pentru elaborarea modificărilor la Codul penal, Codul de procedură penală şi la legile Justiţiei. Trebuie să ţinem cont de punctele de vedere exprimate în cadrul MCV şi să punem în practică un plan de acţiune pentru a îndepărta toate aceste critici şi puncte de vedere formulate cu privire la Justiţia din România”, a spus Orban.
El a subliniat că PNL îşi doreşte „o Justiţie independentă, egală pentru toţi, care să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, care să nu fie supusă niciunei forme de presiune din partea conducerii politice şi care să respecte toate practicile, toate standardele de la nivel european şi prevederile articolului 2 al Tratatului privind statul de drept”.
Potrivit lui Orban, Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor trebuie desfiinţată.
„Trebuie desfiinţată. PNL are un proiect de lege. După învestirea Guvernului vom purta un dialog direct (…) cu partenerii europeni, vom stabili un calendar şi un plan de acţiune care să permită într-un timp cât mai scurt posibil ca şi România să scape practic de sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dar, nu există decât o singură cale, decât punând în practică recomandările care sunt cuprinse în raportul MCV”, a subliniat liderul PNL.