Cel mai probabil candidat pentru a veni pe piaţă este producătorul de sare Salrom, în timp ce listarea producătorului de energie Hidroelectrica este o posibilitate periferică, fiind mai probabil să aibă loc în 2017, a declarat şeful BVB. 

"Aşteptăm reluarea privatizărilor. 2015 a trecut fără nici o privatizare importantă, dar este important pentru România să continue cu acest proces, deoarece avem nevoie de mari companii pe piaţă", a explicat Ludwik Sobolewski. 

Anii trecuţi, Guvernul a listat pe bursă companiile Romgaz, Electrica şi Nuclearelectrica. În 2015, au fost identificate alte companii potenţial candidate la privatizare, cum ar fi aeroporturile din Bucureşti şi Constanţa, însă procesul de privatizare stagnează. Fondul Proprietatea (FP), care deţine participaţii minoritare în Salrom şi Hidroelectrica, sprijină listarea şi este nemulţumit de întârziere. Hidroelectrica a fost în insolvenţă în ultimii ani, dar se crede că este aproape de ieşirea din insolvenţă. 

Sobolewski a apreciat la 10% probabilitatea listării companiei Hidroelectrica în acest an. 
"Există şansa să poată fi listată anul acesta, dar mai probabil este ca procesul să aibă loc anul viitor. Ar fi extrem de important pentru piaţă", a declarat şeful BVB. 

Obiectivul pieţei de capital din România este promovarea la statutul de piaţă emergentă în indicele Morgan Stanley Capital International (MSCI), dar trebuie să existe cel puţin trei companii cu o capitalizare de piaţă suficientă pentru a îndeplini cerinţele. 
"Hidroelectrica va fi poziţionată ca unele din acele companii, deci este crucială pentru acest proces", a subliniat Sobolewski. 

Acesta a adăugat că, până în toamnă sau chiar mai devreme, Bursa de Valori Bucureşti este "destul de probabil" să se alăture SEE Link, o platformă regională pentru tranzacţionarea titlurilor de valoare pe burse în Sud-Estul Europei. 

"Este destul de probabil că vom decide să ne alăturăm şi asta s-ar putea întâmpla destul de curând. Aceste state au un nivel ridicat al capitalului intelectual, dar le lipseşte dimensiunea – aceasta este o încercare de a îmbunătăţi dimensiunea", a declarat şeful BVB. 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine o participaţie de 4,99% în BVB, a acordat un grant de 540.000 euro pentru a sprijini lansarea SEE Link, ai cărei membri fondatori sunt Bursele din Bulgaria, Macedonia şi Croaţia. AGERPRES