‘Garanţia va fi returnată, aşa cum au indicat şi consultanţii CFR Marfă, Muşat şi Asociaţii şi Deloitte. Contul escrow a fost deblocat, iar garanţia urmează să fie returnată mâine (miercuri n.r.)’, a spus Mănescu, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte păstrarea lui Cristian Ghibu în conducerea comisiei de privatizare, ministrul transporturilor a negat acest lucru.

Ea a adăugat că va prezenta un nou calendar al privatizării CFR Marfă în Guvern la finele săptămânii. ‘Noul calendar va fi prezentat întâi Guvernului, apoi presei. Trebuie întâi agreat în Guvern’, a explicat ministrul.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat întrucât clauzele suspensive de care era condiţionată finalizarea tranzacţiei nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.
La o zi după ce privatizarea CFR Marfă a eșuat, Gruia Stoica, proprietarul GFR, a declarat, într-o conferință de presă, că a solicitat Ministerului Transporturilor restituirea de urgenţă a garanţiei de 10 milioane de euro şi deblocarea contului escrow de 20,2 milioane de euro.
”Ministerul are la dispoziţie două zile să deblocheze contul escrow. Mâine (miercuri, 16 octombrie – n.r.) părţile trebuie să semneze o notificare pentru banca unde este contul escrow, ca banii să poată fi restituiţi cumpărătorului peste alte trei zile. Mă surprinde declaraţia ministrului Transporturilor de a reţine garanţia, deşi a anunţat anterior că nu există nicio culpă a cumpărătorului”, a mai spus, săptămâna trecută, omul de afaceri. El a adăugat că, luni seara (14 octombrie- nr.), reprezentanţii ministerului i-au cerut să semneze un acord de încetare a contractului de privatizare din care să reiasă că nimeni nu a fost de vină pentru eşecul procesului.

”Dacă mă simţeam vinovat cu ceva, aseară aş fi semnat acel acord pe care mi l-au pus pe masă, dar nu am vrut să semnez acel acord. Costurile noastre de până acum cu procesul de privatizare sunt de câteva milioane bune de euro”, a adăugat Stoica.
Întrebat dacă va da statul în judecată, acesta a răspuns: ”Dacă aş face o acţiune, ar fi împotriva comisiei de privatizare, să dăm un exemplu că cei care privatizează să aibă şi simţul răspunderii, nu doar să-şi ia banii pentru asta. Ne gândim să cerem daune, discutăm cu juriştii să vedem baza legală”.