Recent, echipa de negociatori l-a contactat pe Vlad Soare, fost viceguvernator al BNR si presedinte al Bancorex, pentru a-l determina sa accepte fotoliul de guvernator. Soare a refuzat isa oferta. El ne-a declarat ca prefera sa ramina i sectorul privat si ca n-ar fi acceptat mai mult de un post de independent i Consiliul de Administratie al BNR.
Mai multe nume au fost vehiculate pentru ilocuirea actualului guvernator – Florin Georgescu, Misu Negritoiu, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romine a Bancilor -, dar nici unul dintre acestia nu a ajuns la discutiile finale i cabinetul premierului sau cel al presedintelui Rominiei.
Surse din medii apropiate PDSR vorbesc cu certitudine despre detronarea lui Isarescu din functia de guvernator. Purtatorul sau de cuvint, Adrian Vasilescu, crede isa itr-o varianta contrara, afirmind: „Cred ca guvernul Nastase nu este un guvern sinucigas”.
Demiterea lui Isarescu din functie nu este la idemina premierului sau a presedintelui tarii. Parlamentul Rominiei poate lua aceasta decizie, dar numai i baza constatarii savirsirii unor fapte care contravin intereselor bancii centrale. Altfel, doar demisia lui Isarescu ar putea sa satisfaca dorinta PDSR. Aceasta ar presupune isa negocierea unui nou post pentru actualul guvernator, lucru pe care Adrian Vasilescu l-a infirmat cu certitudine. Ce arme mai are i mina actuala putere? Una ar fi amenintarea cu controlul Curtii de Conturi a Rominiei (CCR), control a carei tematica se pregateste chiar i aceste zile. Inspectorii CCR vor intra i banca centrala peste doua luni, adica nu iainte de finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar International, dupa cum afirma surse din Curtea de Conturi. Sustinerea lui Isarescu de catre organismele internationale nu mai este un secret. in 1997 – alt moment neprielnic lui Isarescu – atributiile CCR ce vizau controlul i BNR au fost restrinse (nu mai poate verifica actiunile BNR i politica monetara si valutara), la cererea FMI si Bancii Mondiale. Chiar daca Isarescu beneficiaza de sustinere din partea finantelor internationale, decizia ilaturarii lui din functia de guvernator ii apartine actualei puteri politice, iar acolo unde CCR nu poate actiona, poate intra i control o comisie parlamentara special ifiintata. De ce este postul de guvernator atit de rivnit de actuala putere? Pentru ca are nevoie de o persoana loiala, i aceasta functie, or se stie ca Isarescu a servit, anul trecut, altor forte politice.
Marea problema a Rominiei este deficitul bugetar. Pentru a respecta limitele acceptate de organismele internationale, Guvernul are nevoie de resurse financiare, iar banca centrala poate fi o sursa sigura pentru obtinerea lor.
Schimbarile la virful BNR nu sunt singurele vizate de actuala putere. Exista intentii de ilocuire a conducerii Bancii Comerciale Romine si a Eximbank. Refuzul lui Soare de a accepta functia suprema i BNR l-a pozitionat i postura de favorit pentru presedintia Bancii Comerciale Romine, oferta pe care, de asemenea, a respins-o.
Tilcul acestor schimbari nu poate fi altul decit ca, aflate sub tutela politica, atit BNR cit bancile comerciale cu capital de stat pot raspunde cu usurinta la comenzile Executivului.
Lui Isarescu i se pregateste plecarea
8 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 8 martie 2001, 14:00
Recent, echipa de negociatori l-a contactat pe Vlad Soare, fost viceguvernator al BNR si presedinte al Bancorex, pentru a-l determina sa accepte fotoliul de guvernator. Soare a refuzat isa oferta. El ne-a declarat ca prefera sa ramina i sectorul privat si ca n-ar fi acceptat mai mult de un post de independent i Consiliul de Administratie al BNR. Mai multe nume au fost vehiculate pentru ilocuirea actualului guvernator - Florin Georgescu, Misu Negritoiu, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatie
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook