Lui Warren Buffet i-a secat fântâna de fonduri noi pentru investiţii

Miliardarul Warren Buffet, care a construit gigantul Berkshire Hathaway Inc., transformându-l într-o companie de 195 miliarde de dolari, spune că sursa tradiţională de noi fonduri - primele şi rezervele din activitatea de asigurare - se epuizează.

Unitatea de asigurări a Berkshire (BRK/A), care acoperă riscuri variate, nu mai poate fi folosită pentru furnizarea de noi fonduri de investiţii din primele de asigurare şi rezervele acumulate, a arătat Buffett într-o scrisoare ataşată raportului anual al companiei, la finele lunii trecute, relatează Bloomberg. Buffet a precizat că este improbabil ca rezervele disponibile să mai crească în continuare de la actualul nivel. Acestea au avansat la 70,6 miliarde de dolari în decembrie 2011, de la 65,8 miliarde de dolari în anul precedent şi de la 39 milioane de dolari în 1970.

Warren Buffet a intrat în piaţa de asigurări în 1967, printr-o achitziţie de 8,6 milioane de dolari. Creşterea rezervelor, precum şi a câştigurilor Berkshire, i-au oferit miliardarului fonduri cu care acesta a cumpărat acţiuni la diverse companii. "Este un motot de creştere care a rămas fără carburant", spune Jeff Matthews, un acţionar al Berkshire, companie despre care spune că "acum a devenit oficial un conglomerat şi nu mai are cultura unui vehicul de investiţii”.

Succesul Berkshire în a obţine în fiecare an creşteri în businessul asigurărilor mai mari decât pierderile din alte domenii i-a permis lui Buffet să folosească fondurile generate de acesta pentru a cumpăra acţiuni pe care le-a păstrat, în unele cazuri, timp de decenii. “Banii pe care îi deţinem deşi nu suntem proprietarii lor", cum a numit Buffett rezervele din asigurări în 1997, au crescut în 27 din ultimii 28 de ani

Finanţarea din rezerve a echivalat cu utilizarea unor împrumuturi cu dobândă extrem de redusă. Decizia de a diminua rezervele, care se reduc atunci când cererile de despăgubire din partea asiguraţilor cresc mai mult decât avansează încasările din prime, va limita posibilitatea cu Buffet de a menţine nivelul actual al investiţiilor, arată analiştii citaţi de Bloomberg. "Rezervele din asigurări au fost mereu ingredientul lor secret. Schimbarea este acum dramatică", a declarat Meyer Shields, analist la Stifel Nicolaus & Co.

Buffett a acumulat cea mai mare participaţie la Coca-Cola Co. din 1988 până în 1994, într-o perioadă în care rezervele s-au dublat, ajungând la 3,06 miliarde de dolari. Cota deţinută în piaţa băuturilor a fost obţinută de Buffet cu un cost de 1,3 miliarde de dolari, dar valorează acum peste 13 miliarde de dolari.

Piaţa asigurărilor reuşeşte tot mai greu să deruleze afaceri profitabile, pe măsură ce competiţia a crescut, a arătat Buffet în scrisoarea citată.