Lukașenko a dispus înarmarea belarușilor
În același timp este dezvoltată substituirea importurilor cu mărfuri produse pe plan intern. Potrivit experților, Aleksandr Lukașenko amenință cu războiul, încercând să ascundă problemele acute cu care se confruntă societatea pe plan intern.
„Dacă, Doamne ferește, are loc vreun conflict, vreun război, fiecare familie, organele teritoriale trebuie să fie înarmate cu toate armele de infanterie necesare. Dușmanul, inamicul va înțelege atunci că este mai bine să nu se lege de noi”, a declarat președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, pe data de 8 iunie, după ce a ascutat raportul privind rezultatele activității și perspectivele dezvoltării complexului militaro-industrial al țării. ”Nu avem de gând să învingem pe cineva. Trebuie să-i aducem inamicului daune inasmisibile și trebuie să ne protejăm pe noi și familiile noastre”, a adăugat Lukașenko.
El este de părere că acest lucru nu este posibil fără propria producție de arme de infanterie.
„Trebuie să producem minimum de armament la noi în țară. Pentru că se poate întâmpla orice și nu trebuie să ne punem speranțele în vreun magician de peste mări care ne va aduce arme. Trebuie să avem propriile noastre arme”, este convins șeful statului belarus. Dezvoltând propria producție, Republica Belarus intenționează să se folosească de experiența rusească. „Rusia nu este absolut deloc împotrivă să dezvoltăm aici producția (de arme – n. trad.), după tehnologii rusești”, este convins Lukașenko.
După cum reiese din cele afirmate după încheierea raportului președintelui Comitetului de stat militaro-industrial, Dmitri Pantus, sunt deja în curs de desfășurare lucrările la crearea unei unități pentru producerea de arme de infanterie și de muniții pentru acestea. În acest scop, pe teritoriul raionului Orșan a fost constituit grupul științific și de producție „Ustie”.
„Astăzi, acolo există cinci secții noi, obiective în care producem, modernizăm anumite tipuri de arme de infanterie. O parte dintre aceste tipuri de arme se află deja în dotarea Forțelor Armate ale Republicii Belarus. A fost adaptată producția în serie a deja trei tipuri de cartușe. Activitatea în această direcție va fi continuată”, a declarat Pantus, citat de agenția Belta.
Sancțiunile nu pot influența activitatea complexului militaro-industrial
Aleksandr Lukașenko a declarat că sancțiunile introduse de țările occidentale nu pot influența activitatea complexului militaro-industrial, deoarece acest sector „nu are legături așa de ramificate cu cei care ne amenință cu sancțiunile”.
„Cu țările cu care colaborăm în domeniul creării de arme – și mă refer, între altele, la Rusia, Republica Populară Chineză, Turcia – avem relații bune, de aceea să sperăm că aceste amenințări cu sancțiunile nu vor influența într-atât complexul militaro-industrial al țării noastre”, și-a exprimat speranța Lukașenko.
Cu toate acestea, după cum reiese din cele comunicate de Dmitri Pantus jurnaliștilor din mass-media de stat, există probleme cu livrările de piese de schimb.
„Am efectuat suplimentar activități de înlocuire a importurilor cu mărfuri din producția indigenă, a fost elaborat și acționează un program pentru următorii trei ani privind înlocuirea importurilor. În conformitate cu acest program, se preconizează ca în 2022 să fie substituite produse în valoare totală de aproximativ 77 de milioane de dolari”, a comunicat Pantus.
Oamenii nu au prea multe informații cu privire la activitatea complexului militaro-industrial
Când este vorba de activitatea complexului militaro-industrial, la public ajunge un minimum de informații. Comentând pentru publicația „Nezavisimaia Gazeta” actuala consfătuire prezidată de președintele Lukașenko, expertul militar Еgor Lebedok a declarat că punctul principal pe agenda reuniunii l-a constituit funcționarea complexului militaro-industrial în condițiile sancțiunilor anunțate și neanunțate (refuzul independent al unor organizații internaționale de a lucra cu întrepriderile complexului militaro-industrial belorus).
„În pofida bravadei potrivit căreia ‘măsurile restrictive nu vor influența asupra activității complexului militaro-industrial’, deja există influență, iar aceasta este vizibilă”, susține expertul. „Întrucât în ultimii ani s-a încercat orientarea complexului militaro-industrial către export, a devenit importantă producția de produse cu folosirea de componente și materiale străine (oțel, motoare, opto-electronică etc.). Oprirea furnizării unor astfel de componente în Republica Belarus poate scădea atractivitatea produselor pentru clienții străini, inclusiv pentru cei din Orientul Mijlociu, care vor prefera în cea mai mare măsură motoarele americane și germane, de exemplu, celor chinezești”, a declarat el pentru „Nezavisimaia Gazeta”.
Toate celelalte declarații frapante și amenințătoare despre război și armamentul „fiecărei familii” au fost menite să ascundă îngrijorarea reală, pentru a nu submina propria imagine în ochii partenerilor străini, „care, din motive de profit, își pot asuma riscul livrărilor sau al revânzării”, este de părere Lebedok.
„Pentru sporirea importanței întâlnirii de astăzi am folosit din nou tema pericolului războiului, care este un refren pentru toate evenimentele începând din august 2020”, a subliniat expertul. „Când vorbim despre înarmarea fiecărei familii, Lukașenko se referă desigur nu literalmente la înarmarea tuturor, ci la trupele teritoriale, în care se formează companii și batalioane strict de infanterie”, a spus Egor Lebedok.
Dezvoltarea producției de infanterie
În ceea ce privește dezvoltarea producției de infanterie, atunci este vorba, cel mai probabil, tot despre planuri de export. „Pentru înarmarea trupelor teritoriale despre care vorbea Lukașenko, ar fi fost de ajuns rezervele de arme sovietice, care erau mai mult decât suficiente în depozite”, este de părere expertul.
Când se fac declarații despre producția din raionul Orșa, după părerea sa, este vorba, cel mai probabil, despre „extinderea producției” de arme de infanterie și de cartușe pe baza componentelor și materialelor rusești, creată cu câțiva ani în urmă pe baza societății „Kidma Tech”. Cu toate acestea, independența acestei producții este, de asemenea, foarte relativă.
„Fără trecerea la propria producție de praf de pușcă, toate componentele etc., o astfel de producție nu este o adevărată substituție a importurilor, deoarece se menține aceeași dependență de „statul de peste mări”, a declarat Egor Lebedok.
Interesant este faptul că prin „statul de peste mări” în acest caz se poate presupune doar Rusia, este de părere interlocutorul publicației „Nezavisimaia Gazeta”.
„Problema este că un singur stat furnizează arme Republicii Belarus – Federația Rusă. Este vorba și de arme de infanterie, și de artilerie, și de aviație etc. (face excepție sistemul de reacție cu foc în salve ‘Polonaise’ și o serie de puști cu lunetă și de pistoale pentru subunitățile speciale, însă procentul lor nu este mare). Folosirea aici a termenului de ‘peste mări’ este doar o întărire a liniei de propagandă a luptei împotriva Occidentului colectiv”, a afirmat Lebedok.
Nu poate conta nici pe Rusia
Expertul a reamintit că în 2018 Aleksandr Lukașenko a recunoscut deschis că nu poate conta nici măcar pe Rusia într-o problemă atât de delicată cum este furnizarea de arme.
„Nu este un fapt că ne vor ajuta dacă se întâmplă ceva… cu excepția probabil a Rusiei, nu avem pe cine conta. Și nici măcar pe Rusia nu ne putem baza 100%. Ei bine, Putin ne înțelege, el îl înțeleg. Acționăm cumva împreună (și nu întotdeauna). Și ce se va întâmpla mâine? De aceea este necesar să avem propria armă cea mai necesară – cea de infanterie, pentru trupele mobile – pe care o putem crea”, a spus președintele belorus. „Atunci Lukașenko avea mai mult spațiu de manevră în negocierea cu Putin a cardurilor de integrare, așa că putea menționa deschis Rusia. Acum Lukașenko nu are astfel de oportunități și de aceea Rusia s-a transformat într-un „stat de peste mări”, a rezumat Egor Lebedok.
Complexul militaro-industrial din Republica Belarus este un exportator important pentru țară și un jucător vizibil pe piața mondială. Ultimele date date publicității referitoare la export se refereau la rezultatele anului 2018. În acel moment, Republica Belarus vindea arme în valoare de peste un miliard de dolari. Tot atunci, potrivit datelor Institutului de cercetare a problemelor păcii de la Stockholm, Republica Belarus se afla între primii douăzeci cei mai mari exportatori de arme din lume. Rezultatele livrărilor în străinătate din 2019 și 2020 nu au fost anunțate, fapt pe care experții au fost înclinați să îl interpreteze ca refuzul de a raporta o scădere a volumelor. Republica Belarus furnizează produsele și serviciile sale de reparare a armelor în Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Myanmar, Laos, Indonezia, Bangladesh, India, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Bulgaria, Uganda și Angola.
Importanța pe care o are complexul militaro-industrial pentru Republica Belarus ca exportator crește, în lumina sancțiunilor SUA, în vigoare începând cu 3 iunie, în ceea ce privește întreprinderile petrochimice, precum și a promisiunilor UE de a adopta deja pe data de 21 iunie sancțiunile economice sectoriale în legătură cu prelucrarea petrolului și a industriei. Conform estimărilor preliminare făcute de economiști, numai pierderile financiare directe pot ajunge la 4 miliarde de dolari.
Sursă foto: Dreamstime