Statele occidentale caută să declanșeze un conflict cu participarea Ucrainei, dar nu intenționează să intre în acest război, a spus președintele belarus Aleksandr Lukașenko.
„Văd că politicienii voștri (n.r. ucraineni) încep să se retragă de la cursul comun al Occidentului. Vedeți, știu sigur, de ce are nevoie Occidentul astăzi aici: trebuie să declanșeze un conflict”, a spus Lukașenko în timpul întâlnirii cu politicianul ucrainean Alexander Moroz, conform BelTA, citată de Tass. „Știi, ei sunt capabili cu mâinile altora. Este mai bine să lupți cu mâinile altora, cu viețile altora: lăsați ucrainenii, rușii, belarușii să moară, totul este departe”, a adăugat președintele belarus.
Lukașenko: Este clar cine are nevoie de acest război
Lukașenko a menționat că Occidentul continuă discuțiile despre invazia Rusiei în Ucraina.
„Uite, dacă plănuiam vreun război împotriva Ucrainei, mass-media s-ar fi comportat complet diferit. Pentru că mass-media sunt bombardamentele războiului modern”, a subliniat șeful statului.
Potrivit lui Lukașenko, de îndată ce „aceste alarme despre războiul din Ucraina” se liniștesc pentru o clipă, „vine un semnal din America și această isterie începe să se alimenteze; adică este clar cine are nevoie de acest război”.
„Am luat decizia de a organiza exerciții militare în sudul republicii noastre înainte de această isterie”, a spus președintele. „A trebuit să le realizăm noi înșine pentru a defini unde ar trebui să păstrăm o cantitate mică de trupe din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina: acest aflux de arme, fugarii noștri (n.r. membri ai opoziției), înființarea de tabere, antrenament. Există un aflux al acestor sabotori care vin de acolo, la drept vorbind.”
Potrivit lui Lukașenko, acesta este motivul pentru care autoritățile din Belarus au decis să consolideze această porțiune a graniței.
Kremlinul va retrage trupele din Belarus după exerciții
În același timp, Rusia dă asigurări că îşi va retrage forţele armate din Republica Belarus după ce se vor încheia manevrele militare comune de acolo, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Prima etapă a acestor exerciţii comune s-a desfăşurat până pe 9 februarie. În acest scop, Rusia a transferat în Belarus avioane de luptă multirol Su-35, două divizii de sisteme S-40 şi o divizie de Panţîri-S – sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune.
Faza activă a exerciţiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie. Nu se ştie exact numărul efectivelor şi echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciţii, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.