În ajunul Zilei Independenței, care în Republica Belarus este aniversată pe 3 iulie, Lukașenko a rostit un discurs în care a reunit apelurile la pace cu amenințările nevoalate. Gruparea Wagner și arma nucleară amplasată pe teritoriul republicii vor face, după părerea președintelui, Occidentul mai conciliant.
Înșiși reprezentanții grupării declară deja că subunitatea lor este gata să-l sprijine pe Lukașenko în ajunul alegerilor care se vor desfășura în țară în 2024. Totuși liderii opoziției declară deschis că, în cazul în care rebeliunea lui Prigojin în Federația Rusă ar fi durat mai mult, ei ar fi trecut la acțiuni active pe teritoriul Republicii Belarus.
În discursul rostit la adunarea festivă desfășurată în ajunul Zilei Independenței Republicii Belarus, pe care țara o sărbătorește pe 3 iulie, Aleksandr Lukașenko a declarat: „Elitele occidentale se tem că mâine popoarele lor vor ieși în stradă și vor spune un ‘Nu’ definitiv valorilor neoliberale.” Și președintele a decis să sperie în continuare pe vecinii occidentali, precum și pe aliații lor.
Pentru Occident, polonezii au fost și rămân niște slavi
„Guvernul polonez trebuie să judece cu propriul său cap. Și mai ales să se gândească la propriul popor. Pentru Occident, polonezii au fost și rămân niște slavi. Iar acesta este un material de consum. Vecini, învățați istoria”, a fost sfatul adresat de Lukașenko. El a recunoscut: „Acolo trăiesc oameni care seamănă cu noi. De aceea, în ciuda curajului politicienilor din țările vecine, suntem obligați să trăim cu ei măcar într-o ‘lume mai rea'”.
De asemenea, Lukașenko a mai declarat: „Guvernul nostru, Ministerul de Externe, trebuie să le propună un plan de bună-vecinătate și de pace. Vă întindem încă o dată o mână a păcii nu pentru că ne-am speriat de ‘regimentele’ și ‘drapelele’ voastre. Obiectivele lor sunt mizere și planurile lor sunt nebunești!”
Este greu de spus cât de bine cunoaște Lukașenko creația lui Aleksadr Blok, dar aici se impune în mod clar paralela cu „Sciții” al acestui remarcabil poet: „Pentru ultima dată, lira barbară invită la strălucitoarea sărbătoare frățească!”, a arătat Nezavisimaia Gazeta.
În continuare Lukașenko a dezvoltat pe deplin această idee, trecând la amenințări: „Își dau oare seama politicienii occidentali că pun cu propriile mâini capul Europei pe ghilotina nucleară? Ei se gîndesc serios că vor scăpa cu pierderi nesemnificative? Să nu dea Dumnezeu să izbucnească cel mai îngrozitor război din istorie – nu doar că la Varșovia, la Kiev sau la Vilnius va fi fierbinte. Pierim noi, Europa, ca civilizație. Nici ei nu au nevoie de asta. Nici noi”.
Și a adăugat: „Acum este la modă să se vorbească de centre de luare a deciziilor. Noi cunoaștem la milimetru coordonatele acestor centre. Alaltăieri ele au fost clar stabilite și aprobate de mine pe hărțile militare.”
Țările învecinate au înțeles amenințările făcute de Lukașenko
Și-a spus părerea președintele și despre gruparea Wagner. După cum a spus președintele, aceștia sunt oameni care au luptat în lumea întreagă pentru o civilizație normală”, iar „Occidentul îi urăște în spirit.” „Și dacă băieții lor instructori, așa cum deja le-am spus, vin și ne transmit experiența de luptă, vom accepta această experiență. Unii comandanți spun deja: „Trimiteți-ne câțiva instructori. Să ne ajute, să ne spună”, a spus Lukașenko.
Țările învecinate își dau seama foarte bine de amenințările făcute de Lukașenko. Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa ar vrea să se alăture programului de schimb nuclear între țările NATO, având în vedere intenția Rusiei de a amplasa armament nuclear tactic pe teritoriul Republicii Belarus. Iar președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a spus că situația cu amplasarea de arme nucleare în Republica Belarus, cu membrii grupării Wagner și cu criza migrației reprezintă un „cocktail zgomotos”.
„Noi nu avem informații, dar, pe cât înțeleg, Lukașenko plănuiește să creeze infrastructura necesară pentru șase mii de membrii ai grupării Wagner. Cea mai importantă problemă este ce va fi în continuare”, a spus Nausėda.
Membrii grupării Wagner spun ce va fi în continuare
La ce va fi în continuare fac aluzie chiar membrii grupării Wagner. Pe canalul de Telegram GREY ZONE, care prezintă cu regularitate activitatea grupării, a apărut mesajul video al unui membru al grupării cu indicativul Brest, pe care resursa de internet „Belsat” îl identifică drept un fost militar din trupele speciale belaruse. Brest a explicat cum vede obiectivele grupării Wagner: „În primul rând, acum Republica Belarus are, probabil, subunitatea cea mai pregătită de luptă din lume înainte alegerilor care vor avea loc în 2024”.
Iar în al doilea rând, el a subliniat că de la granița Republicii Belarus până la Kiev este foarte aproape. „Pentru mine personal, Republica Belarus este o direcție ca oricare alta. Noi acționăm în Libia, în Republica Centrafricană, în Mali, mergem să lucrăm acolo unde ne va trimite conducerea, dar, desigur ar fi interesant să lucrăm în Republica Belarus”, a spus luptătorul.
Între timp opoziția belarusă a dat de înțeles că temerile lui Lukașenko în legătură cu planurile ei nu sunt lipsite de temei. Vicepreședintele Cabinetului unit de tranziție, Pavel Latușko, a declarat pe portalul de internet „Malanka Media” că „rebeliunea lui Evgheni Prigojin a fost percepută de forțele democratice drept o fereastră de oportunități”. „S-a hotărât crearea unui stat major operativ în frunte cu reprezentantul pentru probleme de apărare și securitate națională al Cabinetului unit de tranziție, Valeri Sahașcik.
Acestea sunt hotărârile instituționale care au pus în mișcare algoritmul de acțiune. Acesta presupunea pregătirea și evaluarea posibilităților de folosire a planului „Peramoga” în Republica Belarus, precum și a posibilităților potențialului nostru extern (în primul rând utilizarea voluntarilor noștri care luptă în componența Forțelor Armate ale Ucrainei), iar al treilea element îl constituie folosirea contactelor internaționale, pentru a le activa sprijinul în cazul unei schimbări critice a situației în țara noastră”, a explicat Latușko.
Politicianul susține că statul major a început să construiască planuri literalmente pe ore în funcție de evoluția situației. Latușko este convins că în momentul în care „fereastra oportunităților” se va deschide din nou, el și colaboratorii lui vor fi gata pentru acțiuni operative. Astfel, participarea activă a lui Lukașenko la soluționarea crizei din Rusia a fost motivată de faptul că el a înțeles că fiecare oră în plus în evoluția rebeliunii ar putea avea ca rezultat agravarea bruscă a situației în Republica Belarus.