Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a oferit în exclusivitate un interviu pentru BBC News, în cadrul căruia a declarat că este ”absolut posibil” ca migranții să fi fost ajutați să treacă frontiera în Polonia de către forțe belaruse.
Lukașenko recunoaște că migranții au fost ajutați de forțe belaruse să treacă frontiera în Polonia
În cadrul unui interviu pentru BBC News, acordat de la palatul prezidențial din Minsk, președintele Belarusului a declarat că este ”absolut posibil” ca forțe belaruse să-i fi ajutat pe migranți să treacă frontiera în Polonia.
”Cred că este absolut posibil. Suntem slavi. Avem inimă. Trupele noastre ştiu că migranţii se duc în Germania”, i-a spus Lukaşenko jurnalistului Steve Rosenberg.
Cu toate acestea, Aleksandr Lukașenko dezminte informațiile care au apărut în presă cum să a invitat mii de oameni să provoace criza migrației de la frontiera belarusă.
”Le-am spus că nu am să arestez migranţi la frontieră, că n-am să-i ţin la frontieră, iar dacă vin în continuare de-acum înainte tot n-am să-i opresc. Ei nu vin în ţara mea, se duc în a ta (Regatul Unit)”, declară Lukaşenko.
”Asta am vrut să spun. Dar eu nu-i invit aici. Iar ca să fiu cinstit, nu vreau ca ei să treacă prin Belarus”, dă el asigurări.
Situația s-a detensionat la granița cu Polonia
Principalele tabere de migranți de la granița cu Polonia au fost evacuate în cursul zilei de joi. Evacuarea acestora poate reprezenta un moment important în criza care a evoluat într-o mare confruntare est-vest.
Presa internațională notează că țările europene sunt de părere că Belarusul a creat în mod intenționat criza actuală, prin transportul migranților din Orientul Mijlociu. Mai mult decât atât, țările europene mai spun că Belarusul i-a încurajat pe aceștia să încere să treacă ilegal granițele sale în Polonia și Lituania, informează Reuters.
De cealaltă parte, Minskul, susținut de Moscova, a declarat că aceste acuzații nu sunt adevărate, în timp ce migranții au fost blocați în pădurile înghețate e lângă graniță.
Un cuplu a declarat pentru Centrul Polonez pentru Ajutor Internațional că au avut un copil în vârstă de un an care a murit în pădure. Ambii părinți erau răniți. Mai mult decât atât, se crede că încă cel puțin opt persoane și-au pierdut viața la graniță în ultimele luni.
Presa internațională mai notează că taberele de la granița din vestul Belarusului sunt complet goale, potrivit unor declarații al unui purtător de cuvânt al polițiștilor de frontieră polonezi. Acest lucru a fost confirmat și de către un ofițer de presă din Belarus.
”Aceste tabere sunt acum goale, migranţii au fost duşi cel mai probabil la un centru de logistică, centru care nu este departe de punctul de trecere a frontierei Bruzgi (…) Nu au existat alte astfel de tabere… dar au apărut grupuri în alte locuri care încercau să treacă graniţa. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore. Sunt încă nişte oameni în jur, dar în mod clar se goleşte”, a spus purtătorul de cuvânt”.