Potrivit acestuia, în ultimii cinci ani Lukoil a avut un aport de cinci miliarde de dolari la bugetul de stat.

Adrian Pătruţi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a spus că, dacă una din cele trei sonde va găsi un zăcământ care să merite extras, se va putea considera că este un success.

Petrolul extras din Marea Neagră ar urma să fie prelucrat în rafinăria Petrotel de la Ploieşti sau în celelalte două detinute de Lukoil in Bulgaria şi Ucraina, iar excedentul va fi vândut pe piaţa internaţională.

Potrivit lui Pătruţi, explorările în Marea Neagră au fost blocate doi ani pentru că nu exista o instituţie care să elibereze autorizaţiile de construie a sondelor. Totodată, Petrom şi ExxonMobil, care efectuează explorari in Marea Neagra, vor afla la începutul lui 2012, dupa ce vor instala prima sondă de explorare, ce cantitate de petrol se află in perimetrul Neptun.

Lukoil nu e interesată să vândă benzinării

Întrebat de revista Capital dacă Lukoil este interesat să vândă benzinării către Gazprom, Constantin Tampiza, fostul director general al companiei, a spus că nu va exista o operaţiune de acest gen, în condiţiile în care Lukoil are rafinării.