Compania energetică rusă Lukoil PJSC a semnat un acord de împrumut de un miliard de dolari pentru a finanţa expansiunea proiectului de exploatare a gazelor naturale de la zăcământul Shah Deniz din Azerbaijan, transmite Bloomberg. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare (ADB) au acordat două împrumuturi Lukoil pentru ca firma rusă să finanţeze cota sa din proiectul de 28 miliarde dolari. Lukoil deţine 10% din zăcământul Shah Deniz, aflat în Marea Caspică. BERD şi ADB au acordat Lukoil o facilitate de credit pe 12 ani, în valoare de 560 milioane dolari, şi au ajutat compania rusă să obţină un împrumut pe zece ani, de 440 milioane dolari, de la un grup de bănci alcătuit din ING, Bank of China, UniCredit AG şi Societe Generale.

Shah Deniz este cel mai mare câmp de gaze naturale din Azerbaidjan şi este operat de un consorţiu de firme compus din British Petroleum (BP), Statoil, Lukoil, Nico, SOCAR şi TPAO. Prima fază a acestui proiect a început livrările în 2006 şi în prezent a ajuns la o capacitate anuală de aproximativ 10 miliarde de metri cubi. Etapa a doua a exploatării zăcământului Shah Deniz va permite producţia a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale începând din 2019, din care 10 miliarde de metri cubi sunt destinaţi Europei şi şase miliarde de metri cubi pentru Turcia.

Transportul gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa va reduce dependenţa de Gazprom, care furnizează aproximativ un sfert din gazul natural din regiune. SOCAR România este divizia locală a companiei petroliere şi de gaze naturale deţinută de statul Azerbaidjan (The State Oil Company of Azerbaidjan Republic).

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, a început, în ultimii ani, să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

Sursa: AGERPRES