Lukoil şi-a exprimat opţiunea de a nu participa la privatizarea Rosneft prin vocea a declarat directorului general Vagit Alekperov, transmite RIA Novosti.
"Nu" a fost răspunsul lui Vagit Alekperov la întrebarea pusă de un jurnalist cu privire la participarea Lukoil la vânzarea de acţiuni la Rosneft.
Planul de dezvoltare economică al Rusiei în 2016 prevede privatizarea parţială a unor active de stat pentru a susţine veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului. Companiile de petrol şi gaze Rosneft şi Bashneft, producătorul de diamante ALROSA, banca VTB şi compania de shipping Sovcomflot se numără printre companiile care vor fi parţial privatizate.
Recent, Rusia a obţinut 52,2 miliarde de ruble din vânzarea unei participaţii de 10,9% în grupul minier Alrosa şi până la finele anului urmează să vândă şi un pachet de 19,5% din acţiunile Rosneft, cel mai mare producător de petrol din lume în funcţie de volumul producţiei.
Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
Acuzaţii de cartel în Bulgaria
Şase companii petroliere din Bulgaria, printre care OMV, Lukoil şi NIS, prezente şi în România, au fost acuzate de formarea unui cartel.
Concurenţa, respectiv autoritatea în domeniu – Consiliului pentru Protecţia Concurenţei (CPC) – a declarat că acest cartel a fost format pentru fixarea unor preţuri ridicate, transmite site-ul de ştiri Novinite.
Companiile sunt Lukoil Bulgaria, Ekto Bulgaria, Shell Bulgaria, NIS Petrol, OMV Bulgaria şi Petrol AD. Trei dintre acestea, respectiv Lukoil, NIS şi OMV, activează şi pe piaţa din România.
Iniţial, ancheta, declanşată în luna februarie, a inclus şi compania Rompetrol, însă aceasta nu se regăseşte pe lista companiilor acuzate.
Ancheta a fost declanşată după ce CPC a realizat o analiză sectorială care a relevat că aceste companii au menţinut preţuri ridicate pentru perioade lungi de timp şi nu au reacţionat la scăderea cotaţiilor petrolului şi a preţurilor angro ale produselor petroliere, "ceea ce ar putea fi rezultatul unor practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri de tip cartel", se arată în anunţul autorităţii de concurenţă, citat de Novinite.
Potrivit anunţului, companiile sunt acuzate că au încălcat articolul 15 din Legea de Protecţie a Concurenţei din Bulgaria, precum şi articolul 101 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene.
Legislaţia bulgară în materie de concurenţă (Articolul 15 din Legea de Protecţie a Concurenţei), care nu diferă substanţial faţă de cea la nivel european, interzice "toate tipurile de înţelegeri între entităţi şi asociaţii de entităţi, precum şi practici concertate între două sau mai multe entităţi care au ca obiect sau efect prevenţia, restricţia sau distorsiunea concurenţei pe pieţele relevante".
AGERPRES