Exporturile de petrol de la Marea Neagră vor fi reduse de companiile rusești

Rosneft și Lukoil vor reduce exporturile de petrol din Novorossiisk în iulie, odată cu reluarea operațiunilor la propriile rafinării.

Măsura vine în contextul reluării activităților la rafinăriile lor proprii, au dezvăluit surse apropiate situației pentru Reuters.

Potrivit estimărilor Reuters, exporturile de petrol din portul Novorossiisk, efectuate de Rosneft și Lukoil, vor înregistra o scădere de aproximativ 220.000 de barili pe zi în luna iulie, față de luna anterioară.

Sursele indică că Rosneft va reduce exporturile de petrol din Novorossiisk la 620.000 de tone în iulie, în jos față de 1,06 milioane de tone înregistrate în iunie, odată cu reluarea operațiunilor la rafinăria sa din Tuapse în această lună.

Sursele arată că Lukoil va reduce exporturile de petrol din portul Novorossiisk de la Marea Neagră la 190.000 de tone în iulie, în scădere față de cele 580.000 de tone exportate în luna precedentă, după reluarea operațiunilor la rafinăria sa NORSI, afectată de un atac cu drone în martie.

În luna iulie, exporturile de petrol din portul Novorossiisk de la Marea Neagră sunt programate să scadă semnificativ, estimându-se o cantitate de 1,8 milioane de tone, în scădere față de cele 2,9 milioane de tone înregistrate în luna iunie.

În total, exporturile de petrol ale Rusiei din porturile vestice vor cunoaște o reducere în luna iulie, comparativ cu luna iunie, pe fondul funcționării prelungite a rafinăriilor și a angajamentelor Moscovei de a respecta reducerile de producție stabilite în cadrul acordului OPEC+.

opec
Sursă: Dreamstime

Guvernul rus a avut venituri în creștere cu 41% din vânzările de petrol

Încasările guvernului rus din vânzările de petrol și gaze în primele șase luni ale acestui an au crescut cu aproape 41% în comparație cu perioada similară a anului anterior, ajungând la 5.698 miliarde ruble (echivalentul a 65,12 miliarde dolari), pe fondul creșterii prețurilor petrolului și devalorizării rublei, conform datelor Ministerului rus de Finanțe, citate de Reuters.

În luna iunie, Guvernul rus a colectat 746,6 miliarde de ruble din vânzările de petrol și gaze. Aceste venituri reprezintă cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, contribuind cu aproape o treime la totalul veniturilor bugetului federal în ultimul deceniu. Sancțiunile impuse de Occident în contextul conflictului din Ucraina au avut ca scop reducerea veniturilor Rusiei din sectorul petrolului și gazelor.

În primele șase luni ale acestui an, prețul mediu al țițeiului rusesc Urals a fost de 69,1 dolari pe baril, depășind plafonul de 60 de dolari pe baril impus de Occident și fiind mult peste nivelul de 52,5 dolari pe baril înregistrat în aceeași perioadă anul trecut. În același timp, cursul de schimb al rublei rusești a înregistrat o depreciere, ajungând la 90,8 ruble pentru un dolar în primul semestru al acestui an, comparativ cu 76,9 ruble pentru un dolar în perioada ianuarie-iunie 2023.