Al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, va cumpăra activitățile de retail ale Shell din Rusia, au anunțat joi companiile, în timp ce marele producător britanic de petrol își continuă procesul de retragere din țară în urma invaziei din Ucraina.
Tranzacția include 411 stații de vânzare, situate în principal în regiunile centrale și de nord-vest ale Rusiei, și uzina Torzhok, a precizat Shell într-un comunicat.
„Achiziția afacerilor de înaltă calitate ale Shell din Rusia se încadrează bine în strategia Lukoil de dezvoltare a canalelor sale de vânzări prioritare, inclusiv pe segmentul de retail”, a declarat Maxim Donde, vicepreședinte al Lukoil, relatează Reuters.
Nici Shell, nici Lukoil nu au dorit să comenteze valoarea tranzacției, care mai trebuie să fie aprobată de autoritățile anti-monopol din Rusia.
Ce se va întâmpla cu angajații Shell?
„În cadrul acestei tranzacții, peste 350 de persoane angajate în prezent de Shell Neft vor fi transferate la noul proprietar al acestei afaceri”, a precizat Shell.
Shell a depreciat 3,9 miliarde de dolari după impozitare, după ce s-a retras din operațiunile sale din Rusia, inclusiv din marea uzină de GNL Sakhalin 2, la care deține o participație de 27,5% și care este operată de Gazprom.
Shell, puternic afectat de retragerea din Rusia
Războiul din Ucraina a afectat destul de tare Shell. Deși a raportat un profit operațional record, de 9,1 miliarde de dolari, a încasat și o lovitură de 4 miliarde de dolari din cauza retragerii din Rusia.
Potrivit Sky News, recompensele acționarilor au crescut, deoarece Shell, la fel ca și rivalii săi, este ajutată de prețurile mai mari la petrol și gaze și de o performanță puternică a diviziei sale comerciale.
Shell a raportat, astfel, un profit operațional record de 9,1 miliarde de dolari (7,2 miliarde de lire sterline) pentru începutul anului financiar, deși rezultatul final a fost afectat de costul retragerii treptate a companiei din Rusia, din cauza războiului din Ucraina.
Ce s-a întâmplat după ce Shell a pus capăt comerțului cu petrol și gaze cu Rusia?
Compania a înregistrat o taxă de 3,9 miliarde de dolari (3,1 miliarde de lire sterline) legată de decizia sa de a ieși de pe piața rusă, inclusiv din societățile sale mixte cu Gazprom.
De asemenea, Shell a pus capăt comerțului cu petrol și gaze cu Rusia. Compania a declarat, însă, că o performanță puternică a diviziei sale de tranzacționare, alături de prețurile mai mari la petrol și gaze, au contribuit la creșterea cu 43% a profitului său ajustat de bază.
Suma de 9,1 miliarde de dolari a fost cel mai mare nivel atins de companie în primul trimestru și a depășit așteptările analiștilor.
Reducerea valorii contabile pentru Rusia a însemnat că măsura profitului atribuibil acționarilor a scăzut cu 38%, a precizat Shell, la 7,1 miliarde de dolari (5,7 miliarde de lire sterline). Cu toate acestea, rezultatele reflectă un sezon de profituri bune pentru companie și pentru concurenții săi, inclusiv BP, datorită prețurilor ridicate.