‘Dezvoltăm capacităţile de rafinare în Rusia şi peste hotare. În următorii zece ani vom investi aproximativ 25 miliarde de dolari în rafinarea ţiţeiului şi petrochimie’, a declarat şeful Lukoil, Vagit Alekperov. Acesta a adăugat: ‘De asemenea, va fi semnat la sfârşitul lunii septembrie un contract pentru construirea celei mai mari instalaţii de cracare din Europa de Est, la LUKoil Neftekhim Plant în Burgas’.

Producţia Lukoil a scăzut cu 1,7% în 2010, la 95,99 milioane tone de ţiţei, iar compania vrea să-şi majoreze producţia de hidrocarburi cu 30-40% în următorii zece ani, a explicat şeful companiei ruse.

Lukoil se bazează pe zăcământul din regiunea Timano Pechora, din nordul Rusiei. ‘Timano-Pechora este una din cele mai promiţătoare provincii pentru compania noastră până în prezent. Avem 11 depozite acolo, care urmează să fie exploatate … În următorii zece ani intenţionăm să ne majorăm producţia de ţiţei şi gaze naturale’, a concluzionat Vagit Alekperov.

Lukoil a cumpărat rafinăria Petrotel Teleajăn în 1998, iar în urma unei modernizări majore s-a stabilit capacitatea de prelucrare la 2,4 milioane tone de ţiţei pe an. În România, Lukoil deţine o rafinărie, 300 de benzinării şi opt depozite de carburanţi, cota sa fiind de 25 la sută din piaţa locală.
SURSA: Agerpres