De cateva luni bune, Petrotel functioneaza cu mult sub capacitatea normala de productie. La fel de mari sunt si nemultumirile rusilor de la LukOil, care se plang ca nu prea reusesc sa faca profit in Romania.Datoria de 50 milioane de dolari a fost acumulata de Petrotel inainte de cumpararea de catre LukOil a pachetului majoritar de actiuni ale rafinariei, in toamna anului 1997, si reprezinta cota-parte din contravaloarea importurilor de titei efectuate de fosta Companie Romana a Petrolului (CRP).
De cateva luni bune, Petrotel functioneaza cu mult sub capacitatea normala de productie. La fel de mari sunt si nemultumirile rusilor de la LukOil, care se plang ca nu prea reusesc sa faca profit in Romania.
Datoria de 50 milioane de dolari a fost acumulata de Petrotel inainte de cumpararea de catre LukOil a pachetului majoritar de actiuni ale rafinariei, in toamna anului 1997, si reprezinta cota-parte din contravaloarea importurilor de titei efectuate de fosta Companie Romana a Petrolului (CRP).
Datoria CRP a fost preluata in prima instanta de BCR, dupa fuziunea cu Bancorex, si a fost trecuta apoi in sarcina datoriei publice. Imediat dupa aceasta operatiune, Ministerul Finantelor a emis bonuri de tezaur cu scadenta la zece ani, cu o valoare echivalenta cu datoriile CRP si a instituit, de la 1 ianuarie 2001, Fondul petrolier, care urma sa ramburseze, prin contributia rafinariilor, bonurile de tezaur emise. Rafinariile sunt obligate sa verse la acest fond un cent pentru fiecare litru de carburant auto vandut. Potrivit unor estimari guvernamentale, contributia rafinariilor la Fondul petrolier poate aduce bugetului de stat aproximativ 40 de milioane dolari anual.
In aceste conditii, reprezentantii LukOil au solicitat autoritatilor romane ca datoria sa fie transferata la Fondul petrolier, chiar daca achitarea ei ar urma sa inceapa peste 22 de ani.
Reprezentantii LukOil Romania au refuzat sa comenteze aceste informatii.
Pe de alta parte, potrivit Legii de aprobare a OUG nr. 196/2000 pentru modificarea Ordonantei nr. 72/1997, pe baza careia a avut loc regularizarea datoriilor CRP, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va prelua, in vederea valorificarii, creantele fostei Companii Romane a Petrolului (CRP) fata de Bancorex. Adica inclusiv datoriile LukOil Romania.
Legea modifica un articol al Ordonantei nr. 72/1997 al carui cuprins formuleaza faptul ca datoriile reprezentand creditele in valuta acordate de Bancorex CRP, inregistrate in conturi in afara bilantului contabil al BCR, se preiau, prin cesiune si fara plata, pentru urmarire si valorificare de catre AVAB.
Surse din cadrul industriei petroliere din Romania au declarat pentru Mediafax ca suma care mai trebuie recuperata de stat pentru acoperirea datoriilor CRP se cifreaza la circa 160 milioane dolari, din cele peste 500 milioane dolari, valoarea inregistrata in luna noiembrie a anului 1997, cand a intrat in vigoare Ordonanta nr. 72.
Lukoil Romania in cifre
51 milioane de dolari platiti in 1997 pentru controlul Petrotel
300 milioane de dolari investitii totale promise
189 milioane de dolari investitii pentru retehnologizarea rafinariei
peste 100 milioane de dolari cifra anuala de afaceri
peste 2.000 de angajati
2,5 milioane tone de titei capacitatea de rafinare a Petrotel
300.000 tone de benzina produse in 2000
sursa: Lukoil