„Gunoi“ şi „propagandă isterică“ acestea au fost invectivele aruncate, în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt, asupra iniţiativei Google de a tranforma miliane de cărţi în literatură electronică disponibilă online.
Giganticul proiect Google Books demarat de grupul american are ca scop oferirea unui acces facil la cărţi greu sau imposibil de obţinut altfel decât online.
Profesorul de literatură Roland Reuss de la Universitatea Heidelberg din Germania avertizează însă că planul Google este o ameninţare la adresa publicaţiilor tradiţionale. „Poţi revoluţiona piaţa, dar costul acestui proces este că producătorii de bunuri de pe această piaţă vor fi distruşi“, a declarat Reuss la un forum pe această temă prilejuit de deschiderea Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt.
Drept răspuns, directorul diviziei Print Content Partnerships a Google din Marea Britanie, Satiago de la Mora, a spus că „noi rezolvăm una dintre cele mai mari probleme din lume; adică aceea că fondurile de carte sunt pe moarte, în sensul în care se găsesc tot mai greu“.
Google vrea să recreeze Biblioteca din Alexandria
Google Books este pus în faţa unor mari probleme legale în Statele Unite, Europa, dar şi în alte părţi în ceea ce priveşte legea drepturilor de autor.
Google intenţionează să arhiveze o cantitate cât mai mare din cunoştinţele lumii într-un spaţiu virtual, în prima acţiune de acest fel, de la Biblioteca din Alexandria încoace.
„Dăm viaţă acestor cărţi făcându-le mai vizibile pentru cei 1,8 miliarde de utilizatori de internet, într-un mod controlat“, a mai spus de la Mora.
Cititoarele de cărţi digitale, scoase pe piaţă
O altă problemă ridicată în cadrul târgului de la Frankfurt este cea a cititoarelor de cărţi digitale, sau e-books, care vor fi promovate intens la vânzare în sezonul de cumpărături din această iarnă. Google intenţionează să ofere cărţi electronice ce pot fi deschise pe toate dispozitivele: de la telefoanele mobile până la PC-uri, rivalizând astfel cu produsul Kindle lansat de Amazon.
Google a mai anunţat că are în plan, alături de partenerii săi, să pună la dispoziţie în jur de o jumătate de milion de titluri până la mijlocul anului viitor.
Laurent Picard, co-fondatorul Bookeen, care produce cititorul de cărţi digitale Cybook Opus estimează că Amazon şi Google „vor exercita o putere extraordinară asupra editurilor“ şi ar putea începe să influenţeze preţurile, de vreme ce cărţile tradiţionale încep să dispară.
Google a spus că editurile vor stabili în continuare preţul cărţilor vândute şi vor împărţi 45% din total cu autorii, în timp ce Google şi retailerii online vor împărţi restul.
SURSA: The Local (Germania)