Noua varianta a fost detectată în Africa de Sud, unde genomul ei a fost secvențiat rapid, iar țara a alertat restul lumii că ea conține un număr mare de mutații și poate fi mai contagioasă, mai virulentă și mai puțin afectată de vaccinuri decât variantele anterioare. Și, pentru această performanță strălucită și generoasă, Africa de Sud a fost întâmpinată cu sunetul ușilor închizându-i-se în nas.
Sistemul global de avertizare timpurie de care omenirea are nevoie
Ce au făcut oamenii de știință sud-africani a fost să ne ofere o întrezărire a viitorului de care avem nevoie: un sistem global de avertizare timpurie, utilizând supravegherea genetică, pentru depistarea și urmărirea modificărilor și răspândirii patogenilor pe baza secvențierii întregului genom, prin care să se producă un tipar genetic format din cele mai mici elemente constitutive ale vieții.
Informațiile pot fi răspândite rapid și folosite la dezvoltarea de terapii și vaccinuri. Acest fel de monitorizare nu există încă la scară globală, dar Africa de Sud și Regatul Unit i-au dovedit potențialul enorm, scrie The Washington Post.
Președintele african Cyril Ramaphosa a aflat despre noua variantă de la Tulio de Oliveira, directorul fondator al Centrului pentru Răspuns și Inovație Epidemică, care a pledat mereu în cursul pandemiei pentru folosirea instrumentului geneticii virale pentru avertizarea și urmărirea timpurie.
Nevoia unei cooperări globale a fost obstrucționată frecvent de refuzul unor țări de a pune la dispoziție mostre și informații
Pe 11 noiembrie, când Omicron a început să apară în cazurile noi, Africa de Sud era deja pregătită – în iunie 2020 înființase Rețeaua Monitorizării Genetice din Africa de Sud, legând între ele laboratoarele și instituțiile academice de care aparțin.
Rețeaua sud-africană a comparat rapid genomul variantei noi cu altele – descoperind un număr mare de mutații, inclusiv la proteina Spike care îi permite să intre în celulele umane – și a pus datele la dispoziția OMS și a oricărui cercetător din lume.
Ideal ar fi ca astfel de rețele să stea de pază pretutindeni și permanent. SUA și-au îmbunătățit activitatea de monitorizare genetică pentru depistarea variantelor în cursul pandemiei, însă rămân încă în urma altor țări.
Nevoia unei cooperări globale în sfera sănătății publice – o temă a sesiunii speciale de săptămâna aceasta a Adunării Mondiale a Sănătății – a fost obstrucționată frecvent de refuzul unor țări de a pune la dispoziție altora mostre și informații, de finanțarea neconsecventă a monitorizării și de informații epidemiologice și clinice izolate, deconectate de genetică, făcând munca de deducție mai anevoioasă. Fundația Rockefeller a anunțat că va contribui la o investiție de 1 miliard de dolari anunțată recent într-o platformă largă care să depășească aceste neajunsuri.
Interdicțiile de deplasare anunțate la scurt timp după descoperirea variantei Omicron ar putea să încetinească un pic transmisia, însă în cele din urmă ele sunt punitive pentru țările cu economii problematice precum Africa de Sud.
Mult mai urgentă e necesitatea accelerării vaccinării în SUA și pe glob. În următoarele săptămâni cercetătorii vor determina dacă mutațiile noii variante înseamnă și noi pericole, chiar în timp ce Delta încă mai face ravagii în SUA și în lume. A venit vremea să profităm de genetică și de schimbul de informații pentru a construi un radar global puternic și robust al bolilor. În caz contrar, vom intra orbește într-o nouă furtună.