Se așteaptă ca cererea să crească și mai mult dacă OMS va autoriza vaccinurile din China ale companiilor Sinovac Biotech și Sinopharm Group. Permițând în acest fel țărilor în curs de dezvoltare din Asia, Africa și America Latină să le acceseze prin Covax, platforma globală de vaccinare.
„China a devenit nu doar cel mai mare exportator ci, în multe țări, și singura opțiune”, a declarat Yanzhong Huang, expert în sănătate.
Fiabilitatea Chinei ca furnizor de vaccinuri îi amplifică influența geopolitică într-un moment în care SUA și UE se confruntă cu pandemia globală. Și în condițiile în care punctele fierbinți Covid au început să scape de sub control în state ca India, Brazilia, dar și în alte zone.
Criza Indiei a secat aprovizionarea cu vaccinuri și a determinat multe țări să se îndrepte spre China. În acest context, America, preocupată mai mult de vaccinarea internă, a fost criticată pentru că a acumulat stocuri de vaccinuri.
Arsenal de luptă Covid
Președintele Joe Biden a precizat zilele trecute că SUA intenționează să înceapă să aibă un rol mai activ. SUA au decis renunțarea la brevetele privind vaccinurile Covid-19 pentru a permite și altor țări să le fabrice.
SUA vor deveni un „arsenal pentru lupta împotriva Covid-19” la nivel global, deoarece focarele din alte zone ale lumii riscă să producă variante periculoase care pot prelungi criza, a promis Biden.
Între timp, din Uruguay până în Senegal și în Indonezia, țările se uită cu disprerare spre Beijing, iar China profită la maximum.
Țara a livrat deja aproximativ 240 de milioane de doze, mai mult decât toate celelalte state la un loc, și s-a angajat să furnizeze alte 500 de milioane.
India a exportat zeci de miliarde de doze
India, cel de-al treilea cel mai mare furnizor din lume, după China și Uniunea Europeană, a exportat 67 de milioane de doze către aproape 100 de țări, până când devastatorul focar Covid-19 a determinat-o să oprească majoritatea livrărilor în ultimele săptămâni.
OMS analizează datele privind vaccinurile chinezești, înainte de o decizie privind aprobarea lor, așteptată în câteva zile sau săptămâni.
Unii experți sunt îngrijorați de impactul potențial asupra sănătății al implementării pe scară largă a vaccinurilor chineze.
Acestea au demonstrat rate de eficaciență mai mici decât cele produse de Pfizer și Moderna. Vaccinurile chineze au fost deja amînate ca urmare a lipsei unor date din studii și de preferința statelor pentru vaccinurile occidentale.
„Aprobarea de către OMS a vaccinurilor chineze va contribui, pe termen mediu, la consolidarea puterii și autorității chineze în regiune”, a declarat Nicholas Thomas, profesor asociat la Universitatea din Hong Kong.