Creşterea din ultimele luni de pe burse şi pieţele de mărfuri este alimentată în mare măsură de deprecierea abruptă a dolarului, determinată de operaţiuni speculative de tip „carry trade”, pariuri pe dobânzile reduse şi pe declinul monedei americane, formând un balon speculativ periculos.
„Dolarul SUA a devenit principala monedă de finanţare a «carry trade-urilor», din moment de Federal Reserve menţine dobânzile, iar pieţele se aşteaptă să le păstreze la acest nivel (aproape de zero) pentru o perioadă destul de lungă. Investitorii care folosesc dolarul pentru a cumpăra cu un grad ridicat de leverage active cu randamente mai ridicate nu beneficiază doar de dobânda zero a Fed la împrumuturi, ci se bucură de dobânzi profund negative, între -10% şi -20% anualizat, datorită deprecierii abrupte a monedei americane”, se arată într-o analiză a reputatului economist Nouriel Roubini, unul dintre puţinii experţi care au anticipat cu precizie criza globală, cu etapele şi efectele ei.
Mărfurile se scumpesc, dolarul se ieftineşte
Acţiunile, barilul de petrol, energia şi mărfurile s-au scumpit puternic din martie până în prezent şi se află pe un trend ascendent accentuat, în timp ce dolarul s-a depreciat puternic, aminteşte Roubini în materialul publicat de Financial Times.
Avansul este determinat în parte de fundamente economice, ameliorate după evitarea unei depresiuni globale şi a colapsului sistemului financiar, însă amploarea lui nu poate fi justificată prin relansarea economică în stadiu incipient, modestă, semnalată recent, consideră economistul.
Anul trecut era invers
„În 2008, în timp ce preţurile activelor se prăbuşeau, dolarul creştea vertiginos. Activele au revenit puternic din martie, în corelare cu declinul dolarului. Preţurile activelor riscante au crescut prea mult, prea devreme şi prea rapid în comparaţie cu ameliorarea fundamentelor economice”, avertizează el.
Creşterea puternică a cotaţiilor activelor cu grad ridicat de risc – acţiuni, mărfuri – a fost sprijinită şi de iniţiativele de sprijinire a sistemului financiar şi economiei introduse de guverne şi de băncile centrale, respectiv reducerea dobânzilor de politică monetară, în unele cazuri către zero, şi măsurile de intervenţie direct pe pieţe, notează Roubini.
Slăbiciunea dolarului, principalul risc
„Însă un factor mult mai important care a alimentat acest balon speculativ este slăbiciunea dolarului SUA, generată de mama tuturor operaţiunilor de tip «carry trade»”, consideră economistul.
Strategia de tip „carry trade” reprezintă comerţul cu valută în scopul creşterii randamentului unei investiţii. Astfel, un investitor poate alege să vândă o anumită valută (pe care o deţine sau o împrumută) pentru a depune banii în altă monedă, care asigură însă un randament mai ridicat decât prima.
Câştigul investitorului creşte direct proporţional cu gradul în care suma vândută este finanţată prin credit (leveraging), iar profitul este asigurat atât timp cât trendul valutar şi dobânzile nu se inversează cu mai multe puncte procentuale decât spreadul pe care s-a pariat.
Astfel, investitorii se împrumută în dolari la dobânzi reale negative (la dobânda oricum apropiată de zero în SUA se adaugă deprecierea monedei americane) şi investesc, cu un grad ridicat de leveraging financiar, în active riscante din întreaga lume care se apreciază datorită lichidităţii în exces şi efectului unui volum masiv de operaţiuni de tip „carry trade”, avertizează Roubini.
FED are o politică “iresponsabilă”
„Fiecare investitor care se bagă în acest joc riscant pare un geniu – chiar dacă de fapt s-a urcat pe un balon speculativ uriaş finanţat de un cost de împrumut profund negativ – din moment ce randamentele totale s-au plasat la 50-70% din martie până acum”, notează economistul.
Roubini califică politica monetară derulată de Federal Reserve drept „iresponsabilă”, apreciind că dobânzile reduse la dolar determină şi alte mari bănci centrale să adopte măsuri similare.
„Această situaţie ţine dobânzile mai jos decât s-ar dori (…) Balonul speculativ al carry trade-urilor va creşte văzând cu ochii în anvergură şi complexitate. Dar într-o zi se va sparge, generând cea mai severă cădere a activelor din istorie. Dacă apar factori care să conducă la aprecierea bruscă a dolarului – aşa cum s-a întâmplat în alte inversări de trend – operaţiunile de tip carry trade finanţate prin credit vor fi închise brusc de investitorii care vor dori să-şi limiteze pierderile. Se va declanşa o panică generală (…) care va conduce la o prăbuşire coordonată a tuturor activelor riscante – acţiuni, mărfuri, clase de active de pe pieţele emergente şi instrumente de credit”, concluzionează Roubini.
SURSA:Mediafax