Medici şi alţi profesionişti din sistemul medical din România se unesc şi demontează acuzaţiile formulate împotriva celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, pe care procurorii le acuză de omor. Iată doar câteva dintre aceste mesaje.
Cazul Spitalul Pantelimon. Ce spune fostul președinte al Societății de Neurologie din România
Tot mai mulţi medici şi cadre medicale din România sar în apărarea doctoriţelor de la Spitalul Pantelimon, denunţând campania lipsită de argumente dusă împotriva lor de către procurori, dar şi de o parte a presei din România.
„Mă sună și îmi dau mesaje zilnic zeci de oameni care îmi cer să îi ajut medical. Ajut cât pot, din păcate nu îi pot ajuta pe toți, sunt doar un om, ca și voi. Vă spun așa: nu le cunosc pe doamnele doctor care au fost reținute azi, printr-o procedură legală.
Însă cred că aș fi privilegiat, dacă, Doamne ferește, aș avea nevoie să fiu în ATI, și aș ajunge pe mâinile lor”, scrie prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu pe pagina sa de Facebook.
Acesta este şeful Clinicii de Neurologie – Spitalul Clinic Colentina (Clinica Profesorului Gheorghe Marinescu). În plus, Bogdan Ovidiu Popescu este membru fondator al Societății de Neurologie din România şi fost președinte al Societății de Neurologie din România.
Medicii lucrează în interesul pacienţilor, însă aceştia din urmă uită de multe ori şi vin cu acuzaţii
Un alt mesaj a venit din partea lui Iulian Munteanu.
„Ca tânăr specialist în anestezie și terapie intensivă, am avut marele noroc să lucrez cu niște colegi foarte dedicați, deștepți, disponibili oricând să ajute cu sfaturi și recomandări.
Din păcate ultimele luni au zdruncinat rău această echipă, iar episodul din ultimele zile, care a culminat cu arestarea a două colege excepționale, optimiste, dedicate și implicate întru totul în actul medical și așa foarte îngreunat de condiții și mediul de lucru, m-au făcut personal să mă gândesc ce aș putea să fac cu viața mea în continuare”, scrie el pe Facebook.
Bărbatul le reaminteşte tuturor că toţi românii trebuie să conştientizeze că „întreg personalul medical lucrează doar în interesul pacientului”. Mai mult, oamenii ar trebuie să ofere înţelegere şi recunoştinţă spirituală celor care activează în această specializare extrem de dificilă.
Medicii nu se cred Dumnezei
La rândul său, Alexandru Scafa Udrişte, medic la Spitalul Floreasca din Capitală, trage şi el un semnal de alarmă.
Circulă tot mai des în spaţiul public zilele acestea sintagma „medicii care se cred Dumnezei”. El spune că aşa ceva, pe lângă faptul că este o blasfemie, nu exprimă deloc realitatea.
Medicul a afirmat că majoritatea doctorilor pe care îi cunoaște cred în Dumnezeu și nu a întâlnit pe nimeni care să facă rău intenționat unui pacient. El a subliniat că mulți dintre ei au fost martori la momente înălțătoare, în care pacienți cu credință au supraviețuit în mod miraculos, momente în care a simțit prezența lui Dumnezeu.
Cu toate acestea, el consideră că este o mare diferență între a afirma că un doctor se crede Dumnezeu și realitate. Alexandru Scafa Udrişte a adăugat că, dacă cineva sugerează că medicii ar avea puterea de viață și de moarte asupra pacienților, atunci ar trebui să ia în considerare că un pilot de avion sau un operator de uzină nucleară ar fi mai îndreptățit să simtă această responsabilitate.
„Si daca tot vorbim de asta, imi aduc aminte si acum de emotia cu care asistentul din stagiul de nefrologie povestea de cazurile, de acum peste 30 de ani, cand nu erau suficiente aparate de dializa. Nu se gandea la cei pe care i-au salvat, ci pe cei pe care nu au putut sa ii salveze.
Asa ca – nu cred ca daca cineva trebuie sa aleaga intre cine moare si cine trăiește ii ofera acestuia superioritate, ci cel mult povara responsabilități si eventual regrete pe toata viata”, mai scrie medicul pe pagina sa de socializare.