Era 1939, când doar un an trecuse de la instaurarea dictaturii regale de către Carol al II-lea.
„În afară de eventualitatea unui război, România este o țară cu stabilitate tot mai mare. De când M.S. Regele Carol al II-lea a introdus, acum un an, noul regim, domnul Mitiță Constantinescu, sub îndrumarea Suveranului său, a reușit prin negocieri abile cu țările străine, să transforme o balanță comercială nefavorabilă într-o balanță tot mai îmbunătățită.
În martie 1938, când dl. Mitiță Constantinescu (foto) a venit în fruntea Ministerului Economiei Naționale, importul românesc întrecea exportul cu 229 milioane lei.
Următoarele șase luni arată resușita sforțărilor sale. Simplificarea prevederilor valutare, atât pentru producător cât și pentru exportator, a contribuit la această îmbunătățire.
Astfel, după semnarea acordului anglo-român din septembrie 1938, guvernul român a lăsat liberă o cotă de 60 la sută din devizele încasate pentru tot felul de produse exportate, cu excepția produselor petrolifere.
Industriașii români au putut avea în felul acesta devizele necesare pentru cumpărarea de materii prime din Anglia”, nota revista economico-financiară „Business News and Financial Digest” din 13 februarie 1939.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric