Cei din a doua realitate vor putea merge oriunde pe glob grație pașapoartelor de vaccinare și imunizării făcute cu vaccinuri de bună calitate, spune dr. Gupta.
Distanţă mare între ţările bogate şi cele sărace
Să nu uităm că Oxfam International a declarat că din cele 1,77 miliarde de doze administrate la nivel mondial până acum, 28% au fost destinate persoanelor din țările G7, explică expertul. El susține că e greu de crezut că această disparitate dintre țările bogate și cele sărace va putea fi rezolvată.
„Este nevoie de un anumit procent din populație pentru a face acest vaccin” înainte ca acesta să ofere imunitate de turmă”, a spus el.
Un studiu realizat al Duke Global Health Innovation Center arată că în ianuarie 2021 4,2 miliarde de doze de vaccin se aflau în posesia țărilor dezvoltate, în timp ce doar 670 de milioane au ajuns la cele în curs de dezvoltare.
În procente, guvernele bogate, în care locuiește 16% din populația Globului, au încheiat precomenzi pentru 70% din dozele de vaccin pe care producătorii de vaccinuri aprobate sau în curs de aprobare le pot furniza în 2021.
Liderii ţărilor bogate din G7 se vor angaja la summitul lor să distribuie un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor sărace pentru „a pune capăt pandemiei” în 2022, a anunţat joi preşedinţia britanică a grupului, citată de AFP.
Reuniţi de vineri până duminică în sud-vestul Angliei, liderii marilor puteri urmează „să anunţe că vor furniza cel puţin un miliard de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, împărţind doze şi finanţându-le”, a indicat într-un comunicat guvernul britanic, care deţine preşedinţia anuală a G7.
De asemenea, ei trebuie „să prezinte un plan pentru extinderea producţiei de vaccinuri cu scopul de a atinge acest obiectiv”, a continuat documentul.
„Vaccinând mai multe persoane din întreaga lume, nu numai că vom contribui la încetarea pandemiei de coronavirus, dar vom reduce şi riscul pentru populaţia din Regatul Unit” prin „diminuarea ameninţării reprezentate de variantele rezistente la vaccin emergente în zone cu importante focare epidemice” a adăugat el.
În acest context, Londra a precizat că donează 100 de milioane de doze excedentare provenind din diferite laboratoare datorită progreselor în programul său de vaccinare, care a făcut deja posibilă administrarea a aproximativ 70 de milioane de injecţii în Regatul Unit. Cinci milioane de doze vor fi furnizate până în septembrie, iar restul până în 2022, în principal prin intermediul dispozitivului COVAX.
La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să furnizeze 500 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech, dintre care 200 de milioane în acest an.