Lumea să se pregătească de noi războaie în următorii ani
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a avertizat că Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru alte războaie care să implice China, Rusia, Iran și Coreea de Nord în următorii cinci ani.
În primul său discurs în calitate de ministru al apărării, Shapps a prezentat o imagine sumbră a unei „lumi de dinainte de război”, în care inamicii vechi și noi au redesenat liniile de luptă împotriva Marii Britanii și a Occidentului.
În discursul amplu, în care a cerut membrilor NATO să își mărească cheltuielile pentru apărare la cel puțin 2% din PIB, el a avertizat că fundamentele ordinii internaționale bazate pe reguli sunt „zdruncinate până în măduva oaselor”.
Conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina au fost precursoare ale unor conflicte viitoare, „epoca dividendelor păcii” care a venit odată cu sfârșitul Războiului Rece fiind cu adevărat încheiată.
„Ne aflăm în zorii acestei noi ere – Zidul Berlinului este o amintire îndepărtată – și am parcurs un cerc complet, trecând de la o lume postbelică la una antebelică”, a declarat Shapps, potrivit Independent.
Confruntările sunt foarte probabile între o serie de state ostile și Occident
Rusia și-a „parcat deja tancurile” în Ucraina; Coreea de Nord furnizează rachete Moscovei; Iranul conduce ostilitățile prin intermediul unor forțe proxy; iar China urmărește să vadă dacă Occidentul va fi alături de Kiev după alegerea unui candidat anti-Beijing la alegerile din Taiwan de la sfârșitul săptămânii trecute, a spus el.
„Peste cinci ani am putea avea în față mai multe teatre de operațiuni, inclusiv Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă, dacă vă uitați la conflictele actuale din întreaga lume, este mai probabil ca acest număr să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul. Este probabil să crească, așa că 2024 trebuie să marcheze un punct de inflexiune”, a continuat ministrul britanic.
Grant Shapps a prevăzut noi confruntări militare în regiunea Mării Roșii, unde SUA și Marea Britanie desfășoară atacuri aeriene împotriva Houthi în Yemen. Acestea au avut loc după ce miliția a efectuat atacuri repetate împotriva transportului maritim comercial pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.
„Destul, a fost destul”, a spus el în discursul său de la Lancaster House din Londra. Marea Britanie a vrut să se alăture misiunii SUA în Yemen, a spus el, iar rezultatul este că „Houthi au primit o lovitură. Am trimis un mesaj foarte clar și sper că lipsit de ambiguitate”.
Cu toate acestea, Pentagonul a estimat că nu mai mult de 25% din arsenalul de rachete și drone al miliției a fost distrus. Houthi au promis că vor continua atacurile, iar duminică seară, avioanele de luptă de pe distrugătorul american USS Laboon au fost nevoite să doboare o rachetă de croazieră anti-navă din Yemen care viza flota.
Grant Shapps susține că Iranul este stăpânul marionetelor Houthi
„Vedem că legătura [dintre Iran și Houthi] este foarte clară. Vrem cu adevărat ca Teheranul, deci regimul iranian, să pună stăpânire pe acești proxeneți, care sunt antrenați de Iran, echipați de Iran, adesea [cu] informații transmise către ei de Iran. Vrem să îi vedem intervenind aici și spunând ‘uite, ajunge, pentru că nu vrem să vedem o escaladare a situației'”, a declarat Shapps.
Cu toate acestea, înalți oficiali americani și britanici din domeniul apărării și securității resping afirmațiile potrivit cărora Teheranul ar avea control direct asupra Houthi. Un oficial de securitate american a declarat că „este mult mai nuanțat decât atât. Houthi au un grad destul de mare de autonomie în acțiunile lor. Cred că omologii noștri britanici [din serviciile de informații] au aceeași înțelegere”.
Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului a avut în mod tradițional legături puternice cu Houthi. Dar, după cum a subliniat un ofițer militar britanic de rang înalt, „Qasem Suleimani [fostul șef al IRGC] ar putea merge la milițiile susținute de Iran în Siria și Irak și să le dea instrucțiuni cu privire la ceea ce vor face. Nu a făcut acest lucru cu Houthi pentru că știa că nu va funcționa”. Generalul Suleimani a fost ucis de un atac american cu dronă în 2020.
Bugete mărite pentru apărare în cadrul NATO
Anunțând trimiterea unei forțe operative britanice de 20.000 de oameni pentru a participa la cel mai mare exercițiu NATO de la sfârșitul Războiului Rece, Grant Shapps a subliniat că amenințările multiple cu care se confruntă Occidentul înseamnă că trebuie să fie consolidate cheltuielile pentru apărare. El a spus că Marea Britanie a fost un lider în acest sens, iar aliații occidentali trebuie să o urmeze.
„Am luat decizia critică de a stabili aspirația noastră de a ajunge la 2,5% din PIB pentru apărare și, pe măsură ce stabilizăm și creștem această economie, vom continua să ne străduim să atingem acest obiectiv cât mai curând posibil. Dar acum este momentul ca toate națiunile aliate și democratice din întreaga lume să facă același lucru și să se asigure că și cheltuielile lor pentru apărare cresc”, a declarat el.
Grant Shapps a amintit de ajutorul acordat de Marea Britanie Ucrainei, alături de antrenarea a 60.000 de soldați ucraineni. Guvernul a anunțat un nou pachet de sprijin de 2,5 milioane de lire sterline pentru Kiev; muniție, artilerie și tancuri au fost trimise în țară de la începutul invaziei rusești.
Cu toate acestea, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că armata, în special, a fost „golită”. Echipamentul nou și modern care trebuia să înlocuiască ceea ce a fost trimis în Ucraina a întârziat să apară.
La începutul acestui an, un general american i-ar fi spus secretarului american al apărării de atunci, Ben Wallace, că forțele vor avea dificultăți în a-și îndeplini obligațiile asumate în cadrul NATO.
„Există fonduri pentru mai târziu, dar pur și simplu nu sunt suficiente pentru prezent”, a declarat un ofițer superior al armatei.