Pe măsură ce COVID-19 a pus stăpânire pe vieța și mijloacele de trai, milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de probleme legate de libetatea individuală sau față de diverse probleme globale. Această nemulțumire a fost exprimată cel mai clar la apogeul pandemiei, dar nu a fost creată de ea, ci doar accelerată și amplificată de ea.
Cu mult înainte de apariția noului coronavirus în China, milioane de oameni din întreaga lume erau extrem de vulnerabili. Oamenii erau tot mai amăgiți cu promisiuni deșarte ale unui viitor mai bun, în timp ce erau împinși încet-încet în prăpastia sărăciei. Așa că, atunci când pandemia le-a smuls și dramul de securitate pe care-l aveau, nu le-a rămas decât să iasă în stradă.
Cazul Chile ne poate ajuta să înțelegem mai bine acest lucru
Cazul Chile ne poate ajuta să înțelegem mai bine acest lucru. Chilienii au început să protesteze în octombrie 2019, cu luni înainte ca primul caz de COVID-19 să fie înregistrat, ca răspuns la o creștere cu 3,75% a costurilor cartelelor de metrou.
Țara era într-un punct de rupere și o mică schimbare a dus la tulburări. În Chile, ceea ce a înclinat balanța a venit înainte de pandemia de COVID, dar în multe țări consecințele imediate ale pandemiei au determinat masele să spună „destul”, potrivit materialului publicat de Al Jazeera.
Și condițiile s-au înrăutățit de atunci
Potrivit FAO, prețurile globale la alimente au crescut într-un ritm fără precedent din noiembrie 2021. Aceste creșteri au fost cauzate de cererea tot mai mare de bunuri și de creșterea prețurilor la combustibil.
Categoriile vulnerabile, care își cheltuiseră deja cea mai mare parte din veniturile insuficiente pe alimente, au simțit imediat impactul acestor creșteri. Cu costurile la încălzire care au atins și ele niveluri fără precedent, multe familii care abia se descurcau până atunci au fost forțate să facă alegeri dureroase: între încălzirea casei și cumpărarea de bunuri de bază, între a pune ceva pe masă și a plăti biletul de autobuz.
În toiul acestui haos, Rusia a decis să invadeze Ucraina
Programele de asistență socială s-au dovedit o binecuvântare în întreaga lume, ajutând oamenii să facă față acestor șocuri. Dar aceste programe nu funcționează la fel de bine în fiecare țară și, chiar și acolo unde funcționează, servesc doar la atenuarea impactului acestor șocuri. Ele nu elimină sursele reale de vulnerabilitate.
În toiul acestui haos, Rusia a decis să invadeze Ucraina. Acum, războiul din inima Europei pune și mai mult gaz pe foc și împinge lumea și mai rapid într-o criză.
Întrucât Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de cereale, surse de energie (gaz și combustibil) și provizii agricole, perturbările aduse de război vor crește și mai mult costul vieții și al produselor de bază, punând 280 de milioane de oameni din întreaga lume în pericol de înfometare. Aceste întreruperi au afectat deja prețurile și au dus la tulburări în multe țări.
Creșterea inflației ar putea fi unul dintre factorii principali care vor decide rezultatul alegerilor de la mijloc de mandat (midterm elections) din SUA.
Criza care a pus stăpânire pe întreaga lume a fost un punct focal în recentele alegeri din Franța și a ajutat-o pe lidera de extremă-dreapta, Marine Le Pen, să fie aproape de câștigarea scrutinului. Turbulențe legate de creșterea prețurilor au fost deja observate în Peru, Indonezia, Pakistan și Sri Lanka.
Situația se va agrava în următoarele luni
În următoarele luni, situația se va agrava. Va deveni din ce în ce mai costisitor pentru unele țări să asigure produse de bază pe piețele internaționale. Pe măsură ce riscul de default economic crește, spațiul financiar al guvernelor pentru a răspunde nevoilor cetățenilor lor va deveni tot mai mic, iar cei mai vulnerabili vor suferi și mai mult.
Și nu este vorba despre o criză care va veni și va trece în câteva săptămâni sau luni. De exemplu, cultivarea culturilor suplimentare pentru a acoperi decalajul de aprovizionare creat de războiul din Ucraina va dura cel puțin șase luni. Același lucru este valabil și pentru îngrășminte. De asemenea, va fi nevoie de mult timp pentru ca industria energetică să se adapteze la noua dinamică.
Puține șanse să scăpăm nevătămați
Această furtună perfectă ne va lovi așa cum nimic nu ne-a mai lovit până acum, dacă nu acționăm acum. Oamenii vor continua să se revolte din ce în ce mai mult dacă liderii politici din întreaga lume nu implementează reforme structurale, cum ar fi impozitarea bogăției, care nu produce locuri de muncă de calitate sau dezvoltare.
Până acum, cei oamenii înstăriți din întreaga lume au răspuns la această criză din ce în ce mai dureroasă doar cu câteva postări furioase pe rețelele sociale și articole de opinie prin diferite ziare.
Ne îndreptăm către o furtună perfectă și fără solidaritate socială semnificativă și în lipsa unei acțiuni responsabile din partea actorilor statali, avem foarte puține șanse să scăpăm nevătămați.