Deși nu este un subiect care ridică o atenție deosebită, direcția în care se îndreaptă lucrurile poade duce la o criză mondială cu efecte majore.
Datoriile companiilor au crescut în 2018 până la aproape 73 de mii de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un nivel record de 92% din PIB-ul monial. În același timp, datoria publică, adică cea a guvernelor, a depășit 65 de mii de miliarde de dolari.
Cât privește statele cu cele mai mari datorii, aceastea sunt Japonia și Grecia. Astfel, niponii au o rată a datoriei de 238% din PIB, deci în ciuda faptului că au a treia economie a lumii nu produc destul să plătească restanțele.
În Grecia situația este un pic diferită deoarece datoria este deținută de creditorii externi, deci ţara este mult mai vulnerabilă.
Statele Unite se clasează și ele pe locul 8 în topul datorii cu un raport de peste 100% din PIB, iar estimările recente ale Trezoreriei plasează datoria publică la 22 de mii de miliarde de dolari.
Situația este mult mai bună, oficial, în China unde datorie statului este de aproape jumătate din PIB-ul național. Cu toate aceastea sistemul este opac în China, îndatorarea s-a făcut cu ocolirea sistemului oficial, prin aşa numitele bănci-fantomă şi sunt estimări că datoria reală ar fi în ansamblu de circa 200% faţă de PIB, scrie Digi24.ro.