SABAH (Turcia) – Unele țări au început să înregistreze progrese importante în lupta cu coronavirusul. Printre ele, și Turcia. Din acest motiv, sunt făcute planuri cum pot fi ridicate treptat măsurile de izolare socială. Și economia are nevoie de întoarcerea la normalitate. Însă suntem deocamdată departe de o normalitate în adevăratul sens al cuvântului. Chiar dacă vor fi relaxate, măsurile nu pot fi ridicate în totalitate în acest moment. În săptămânile următoare vom trece spre o nouă normalitate.
Bun, din punct de vedere economic, ce fel de „nouă normalitate” ne așteaptă? O tură în câmpul muncii ar putea fi scurtată sub 8 ore. Un restaurant cu 20 de mese ar putea servi la doar cinci mese, pentru a respecta condițiile de distanțare socială. În ceea ce privește zborurile interne, s-ar putea decide păstrarea unui loc liber între cele ocupate. Ar putea fi reluate zborurile către anumite capitale, chiar dacă în mod limitat, la început. Hotelurile ar putea să înceapă să ofere vacanțe, la început doar pentru localnici. Se pot avea în vedere alternative de cazare care să excludă pentru început spații comune precum bufet sau piscină. Interdicția de a ieși pe stradă la sfârșit de săptămână s-ar mai putea menține pentru o perioadă.
Al doilea val va fi luat în calcul
Țările își vor face socotelile luând în calcul un posibil al doilea val al pandemiei, în toamnă. Împreună cu învățămintele care vor fi deprinse din primul val dar și cu măsurile privind distanțarea socială și creșterea capacității sistemului sanitar, în „noua normalitate” țările vor încerca pe de o parte să aibă grijă de sănătatea populației și pe de altă parte, să mențină activitatea economică.
Fuga capitalului ar putea fi inversată?
Incertitudinile legate de virus îi face pe investitori să se orienteze către porturi mai sigure și cauzează o ieșire de capital de pe piețele în curs de dezvoltare. Doar în luna martie, s-a înregistrat o ieșire de capital în valoare de 83,3 miliarde de dolari. Și în luna aprilie au continuat ieșirile, mai ales în ceea ce privește titlurile de creanță. Potrivit estimărilor Institutului Financiar Internațional, fluxurile de capital către piețele emergente vor scădea în 2020 cu 53% față de anul anterior. Este o situație care pune în dificultate numeroase monede, inclusiv lira turcească.
Lichiditățile de trilioane de dolari pe care le-au tipărit băncile naționale ale țărilor dezvoltate nu au nicio utilitate pentru piețele în curs de dezvoltare. De această dată, nu va mai exista un aflux rapid de bani în țările emergente, așa cum a fost în urma crizei mondiale din 2008. În acea perioadă, băncile centrale au avut probleme în a direcționa banii în economia reală. Acum, băncile centrale încearcă să facă o infuzie directă de capital în economia reală, fără să apeleze la intermedierea sistemului bancar.
Banii tipăriți sunt supți de economia reală. Lichiditățile care rămân sunt nesemnificative. Când nivelul incertitudinilor va reveni la normal, o parte a lichidităților mondiale, chiar dacă limitată, va începe să curgă spre țările în curs de dezvoltare. În plus, nu pare posibil ca băncile centrale din țările dezvoltate să mai crească dobânzile înainte de 2022. Acest lucru aer putea să crească gradul de atractivitate al unor țări precum Turcia. Începând din trimestrul patru al acestui an, condițiile financiare internaționale s-ar putea îmbunătăți pentru țările emergente.
Lungul schimb al băncilor centrale
FED și Banca Centrală Europeană nu au modificat dobânzile. Nu mai are niciun efect pozitiv asupra piețelor să scazi și mai mult dobânzile, care în țări dezvoltate au ajuns să fie zero sau chiar negative. Ambele bănci centrale fac eforturi pentru oportunități financiare suplimentare Directorul FED, Powell, și președintele BCE, Lagarde, au subliniat că se mențin la un nivel foarte ridicat incertitudinile legate de revenirea economiei. Chiar și în primul trimestru al anului, când efectele virusului s-au resimțit ușor, economia americană s-a contractat cu 4,8%, ceea ce transmite un semnal serios privind dimensiunile crizei.
Actualitatea din această săptămână a băncii noastre centrale a fost legată de raportul privind inflația. Banca Centrală a Turciei a revizuit previziunile privind inflația de la 8,2 la 7,4%. Diminuarea cererii și scăderea prețului petrolului au fost principalii factori. Este de așteptat ca devalorizarea lirei turcești să aibă un efect limitat în privința inflației. În a doua jumătate a anului, se va înregistra o creștere a activității economice. Turcia s-ar putea reface mai rapid decât țările europene. Însă și pentru asta, este nevoie de timp. Nu trebuie așteptată o revenire instantă la vechiul nivel. Potrivit noilor estimări ale Băncii Centrale a Turciei, este nevoie de un an și jumătate ca deficitul de producție să revină la vechiul nivel.