Oricât de îngrijorătoare ar fi aceste evoluții, oamenii de știință au avertizat cu mult timp înainte asupra schimbărilor ireversibile ale planetei, care ar putea avea loc mai rapid decât credem. În ultimul an, au apărut dovezi că o parte dintre aceste scenarii devin tot mai probabile.
O lucrare din revista Science din 2022 a analizat mai multe „puncte critice” climatice. Aproximativ un an mai târziu, mai multe sisteme globale de care oamenii de știință au fost îngrijorați au începtut să dea semne că devin din ce în ce mai fragile.
Raportul Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei – IPCC – spune că planeta noastră este pe cale să atingă 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, considerată o limită mai sigură pentru încălzirea globală, în puțin peste un deceniu. Avertismentul teribil vine la doar opt ani după ce summitul COP21 de la Paris a făcut din pragul de 1,5°C un far pentru politicile climatice, potrivit USA Today.
Vești proaste, vești bune
Gheața din Antarctica este la un nivel record, incendiile din Canada remodelează terenul și poluează aerul, iar temperaturile record ale oceanelor amenință coralii. Există noi cercetări, publicate în luna iulie, care sugerează că anumiți curenți cruciali din Oceanul Atlantic s-ar putea prăbuși mai devreme decât se crede, ceea ce ar putea declanșa schimbări rapide ale vremii și ale climei.
Dar există și câteva vești bune în Amazon. De aceea, oamenii de știință continuă să spună că, dacă lumea ia în serios amenințările climatice și se mișcă rapid pentru a pune capăt emisiilor de carbon, scenariile de mai jos devin mai puțin probabile sau măcar mai puțin extreme. Iată cinci „puncte critice”, despre care oamenii de știință spun că ar putea începe să se contureze:
Topirea calotelor de gheață ar putea copleși oceanele
Calotele de gheață din Antarctica și Groenlanda se topesc, determinând creșterea nivelului oceanelor, la nivel mondial, cu centimetri sau, în cel mai rău caz, provocând creșterea nivelului mării cu câțiva metri.
Deși, probabil, va dura mult mai mult timp până atunci, o lucrare a sugerat că topirea calotelor glaciare ar putea afecta grav Antarctica peste 100- 300 de ani. Începând cu 18 iulie, gheața din Antarctica era cu peste 1 milion de mile pătrate sub media perioadei 1981-2010.
Curenții oceanici atlantici s-ar putea bloca, remodelând clima din SUA și Europa
Curenții oceanici masivi, care mișcă apa caldă și rece, s-ar putea opri. Unele studii au numit-o asta „tranziție ireversibilă”. Noi cercetări sugerează că ar putea avea loc în acest secol.
Care ar putea fi efectul asupra Pământului? Oamenii de știință nu sunt siguri, dar unii susțin că o oprire ar putea declanșa schimbări rapide ale vremii și ale climei în SUA, Europa și în alte părți. Ar putea provoca o Epocă de Gheață în Europa și creșterea nivelului mării în orașe precum Boston și New York, precum și furtuni și uragane mai puternice de-a lungul Coastei de Est.
Pădurea tropicală amazoniană s-ar putea ofili
Pădurea tropicală amazoniană ar putea ajunge, din pădure tropicală luxuriantă, o savană aridă. Mult mai puține specii ar trăi acolo. O estimare a sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2039. Care ar putea fi efectul asupra Pământului?
Pădurea tropicală din Amazon, denumită „plămânii planetei”, este atât de vastă încât creează jumătate din propriile precipitații și găzduiește 10% din speciile lumii. De asemenea, stochează o cantitate substanțială din carbonul din lume.
Incendiile ar putea remodela Alaska și Canada
Incendii masive ar putea însemna că vastele păduri nordice ale Americii de Nord – numite uneori „păduri de zăpadă” – ar ajunge pajiști fără copaci. În unele zone se poate întâmpla până până în 2100.
Se estimează că aceste păduri stochează mai mult de 30% din tot carbonul forestier de pe planetă. Fără ele, cantități uriașe de gaze cu efect de seră ar fi eliberate în atmosferă, agravând încălzirea globală.
Recifele de corali ale lumii s-ar putea coace la propriu în ocean
Creșterea temperaturii oceanelor coace, literalmente, coralii, până la exterminare. Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a prezis că 1,5°C de încălzire globală ar duce la dispariția a 70% până la 90% din recifele de corali ale lumii – ceea ce s-ar putea întâmpla la începutul anilor 2030.
Care ar putea fi efectul asupra Pământului? Coralii sunt vitali pentru sănătatea oceanelor. Deși acoperă doar 0,2% din fundul oceanului, găzduiesc cel puțin un sfert din toate speciile marine