Inundațiile vor fi din ce în ce mai mari
În 2024, Emiratele Arabe Unite și Oman au experimentat cele mai mari cantități de precipitații înregistrate vreodată în aceste regiuni, de la începutul înregistrărilor meteorologice.
Inundatiile din Kenya au dus la pierderea unui număr semnificativ de vieți. În Brazilia, inundațiile au afectat o suprafață care rivalizează cu cea a Regatului Unit și au determinat relocarea a peste jumătate de milion de oameni.
Încălzirea globală, alimentată de arderea combustibililor fosili, intensifică frecvența și severitatea precipitațiilor în majoritatea regiunilor lumii.
Gazele cu efect de seră emise în atmosferă acționează ca un strat protector în jurul Pământului, reținând căldura și determinând creșterea temperaturii.
Aceasta conduce la o evaporare accelerată a apei de pe uscat și din oceane, determinând o creștere a disponibilității de apă pentru precipitații. Atunci când o cantitate mare de apă plouă pe uscat într-un interval scurt de timp, poate provoca inundații, conform DW.
Cu fiecare creștere de 1 grad Celsius în temperatura aerului, capacitatea sa de a reține umiditatea se mărește cu aproximativ 7%. De la începuturile erei preindustriale, temperatura globală a aerului a înregistrat o creștere de aproximativ 1,3 grade Celsius.
Încălzirea temperaturii contribuie, de asemenea, la transformarea unui procent mai mare din precipitații în formă de ploaie, în loc de zăpadă, ceea ce poate expune regiunile montane la riscul de inundații și alunecări de teren. Conform unui studiu din 2022 publicat în jurnalul științific Nature, în regiunile montane ale emisferei nordice, precipitațiile extreme au înregistrat o creștere medie de 15% pentru fiecare grad Celsius de încălzire.
Precipitațiile, afectate de schimbările climatice
Schimbările climatice afectează frecvența ploilor intense în timpul furtunilor și a perioadelor de precipitații bruscă.
Când temperatura crește cu 1,5 grade Celsius, ploile abundente vor avea loc acum de 1,5 ori în fiecare deceniu. Ele vor fi cu peste 10% mai intense.
Aceste ploi aveau loc o dată la 10 ani în trecut.
În cursul anului trecut, Europa a înregistrat un excedent de precipitații de aproximativ 7% față de media obișnuită. Majoritatea regiunilor continentului s-au confruntat cu condiții mai umede decât de obicei. Cantitățile neobișnuit de mari de precipitații au cauzat inundații în Italia, Norvegia, Suedia și Slovenia.
Conform unei estimări, aproximativ unul din patru evenimente extreme de precipitații din ultimul deceniu pot fi asociate schimbărilor climatice.
Deși nu există încă studii disponibile pentru inundațiile recente din Germania, este evident că ploile abundente devin din ce în ce mai comune. În anul precedent, cantitățile medii de precipitații au depășit media pentru perioada 1991-2020 cu aproximativ 20%.
Inundațiile care au afectat regiunile vestice ale Germaniei, în 2021, au fost direct atribuite schimbărilor climatice. Aici intră și cele din Belgia și Țările de Jos.
Conform experților de la World Weather Attribution, acest fenomen a determinat o creștere a puterii ploilor cu 3% până la 19%. De asemenea, a determinat o creștere a probabilității acestora cu 1,2 până la nouă ori.
Se consideră că inundațiile de primăvară din Brazilia din acest an au fost de două ori mai probabile. De asemenea, ele au fost cu până la 9% mai intense din cauza emisiilor provenite din arderea combustibililor fosili.
Cu 24% mai mulți oameni afectați de inundații
Inundațiile, dintre toate dezastrele naturale, sunt adesea dezastruoase și cu impact semnificativ. Din anul 2000, se estimează că numărul persoanelor expuse la inundații a crescut cu 24%.
În prezent, aproximativ 1,8 miliarde de persoane sunt expuse direct la inundații care survin o dată la 100 de ani.
Deși inundațiile constituie o amenințare globală, unele regiuni sunt afectate mult mai grav decât altele.
Aproximativ 89% dintre persoanele expuse la un risc semnificativ de inundații locuiesc în țări cu venituri mici și medii. Cele mai multe dintre acestea se află în Asia de Sud și de Est, cu 395 de milioane de oameni expuși în China și 390 de milioane în India.