Varianta Omicron, care se mișcă rapid în toată lumea, complică unele întrebări-cheie: cum și când se va termina pandemia COVID-19 și cum va coexista omenirea cu acest virus. Pandemiile au, până la urmă un sfârșit, așa cum s-a văzut. Dar, în prezent, varianta Omicron face ca orice speculații privind sfârșitul pandemiei să fie date peste cap.
Cum se va termina pandemia? Omicron complică toate calculele
Este tot mai clar că lumea va trebui să învețe să coexiste cu un virus care nu va dispărea, scrie ABC News într-un comentariu. Varianta Omicron, ultra-contagioasă, împinge infecțiile la cote maxime și provoacă haos, în timp ce omenirea, deja epuizată, se luptă, din nou, pentru a opri răspândirea noii tulpini. Dar de data aceasta, nu se va lua totul de la zero, ca în 2020.
Cea mai nouă variantă este un avertisment despre ceea ce va continua să se întâmple
Vaccinurile oferă o protecție puternică împotriva formelor grave ale bolii, chiar dacă nu previn întotdeauna o infecție ușoară. Omicron nu pare a fi la fel de mortală ca unele variante anterioare. Iar cei care supraviețuiesc vor avea o protecție consolidată împotriva altor forme de virus care încă circulă și, probabil, și împotriva următoarei variantei ecare va apărea.
Cea mai nouă variantă este un avertisment despre ceea ce va continua să se întâmple, „cu excepția cazului în care tratăm cât mai serios finalul jocului”, a spus dr. Albert Ko, specialist în boli infecțioase la Yale School of Public Health.
„Cu siguranță COVID va fi cu noi pentru totdeauna”, a adăugat Ko. „Nu vom putea niciodată eradica sau elimina COVID, așa că trebuie să ne identificăm obiectivele”, a precizat el.
Când va anunța OMS că pandemia s-a încheiat
Organizația Mondială a Sănătății va stabili, la un moment dat, când și dacă anumite țări și-au redus cazurile de COVID-19 suficient de mult – sau cel puțin, spitalizările și decesele – pentru a declara oficial pandemia încheiată. Când va fi exact acel prag nu este clar.
Chiar și când se va întâmpla acest lucru, unele părți ale lumii încă se vor lupta cu virusul – în special țările cu venituri mici, care nu au suficiente vaccinuri sau tratamente – în timp ce altele trec mai ușor la ceea ce oamenii de știință numesc o fază „endemică”.
Criza Omicron arată că nu suntem încă acolo
Sunt distincții neclare, afirmă expertul în boli infecțioase Stephen Kissler de la Harvard T.H. El definește perioada endemică drept atingerea „unei stări de echilibru acceptabilă” pentru a face față COVID-19. Criza Omicron arată că nu suntem încă acolo, dar „cred că vom ajunge într-un punct în care SARS-CoV-2 va fi endemic, la fel cum gripa este endemică”, a spus el.
Prin comparație, COVID-19 a ucis peste 800.000 de americani în doi ani, în timp ce gripa ucide de obicei între 12.000 și 52.000 pe an.
SUA dau semnale că sunt pe drumul spre ceea ce va deveni noua normalitate
„Nu vom ajunge la un punct în care să fim din nou în 2019”, a spus dr. Amesh Adalja, savant la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. Dr. Anthony Fauci, expertul în boli infecțioase din SUA, vrea să controleze virusul într-un mod „care să nu perturbe societatea și economia”.
SUA trimit deja semnale că sunt pe drumul spre ceea ce va deveni noua normalitate. Administrația Biden spune că există suficiente instrumente – a treia doză de vaccin, tratamente noi și măști – pentru a face față chiar și amenințării Omicron, fără lockdown-urile din primele zile ale pandemiei. Iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a redus la cinci zile timpul în care persoanele cu COVID-19 trebuie să rămână izolate pentru a nu îmbolnăvi pe alții.
India oferă o privire oarecum clară despre cum este să ajungi la un nivel stabil de COVID-19. Până de curând, cazurile raportate zilnic au rămas sub 10.000, timp de șase luni.
Ce va fi în perioada post-pandemică
Omicron alimentează acum, din nou, o creștere a cazurilor, iar țara va lansa în ianuarie a treia doză de vaccin pentru lucrătorii din prima linie. Dar alte boli endemice, cum ar fi gripa și rujeola, provoacă periodic focare, iar coronavirusul va continua să scoată capul din când în când, chiar și după trecerea Omicron.
Un viitor posibil, pe care mulți experți îl văd, este acela în care, în perioada post-pandemică, virusul va provoca răceli pentru unii și boli mai grave pentru alții, în funcție de starea lor generală de sănătate, de starea vaccinului și infecțiile anterioare. Mutațiile vor continua și, în cele din urmă, ar putea necesita doze booster din când în când.
Sistemul imunitar uman va continua să devină tot mai bun în recunoaștere și în ripostă
Dar sistemul imunitar uman va continua să devină tot mai bun în recunoaștere și în ripostă. Imunologul Ali Ellebedy de la Universitatea Washington din St. Louis speră în capacitatea uimitoare a organismului uman de a-și aminti virușii pe care i-a văzut înainte și de a ”crea apărări cu mai multe straturi”.
Ellebedy afirmă că imunitatea de bază a populației s-a îmbunătățit atât de mult încât, chiar dacă infecțiile revoluționare continuă, va exista o scădere a formelor severe ale bolii, spitalizărilor și deceselor, indiferent de varianta următoare. El crede că va veni ziua în care cineva se infectează cu coronavirus, va sta acasă două-trei zile „și apoi va merge mai departe”.