Lumi paralele

Tema de căpătâi a verii pare a fi violenţa. Motociclişti care trag cu pistolul după soldaţi americani, urşi care atacă oameni în spatele blocului, automobile care spulberă pietoni pe trotuar, asistente maternale care mutilează copii, interlopi (sic!) care-şi iau gâtul la poker, carnagiul de pe şosele. Şi câinele de la Oradea, care s-a aruncat pe fereastră de la etajul cinci, pasămite de stres. Până şi lui i s-a părut că e peste măsură. Politicienii s-au refugiat la mare

Tema de căpătâi a verii pare a fi violenţa. Motociclişti care trag cu pistolul după soldaţi americani, urşi care atacă oameni în spatele blocului, automobile care spulberă pietoni pe trotuar, asistente maternale care mutilează copii, interlopi (sic!) care-şi iau gâtul la poker, carnagiul de pe şosele. Şi câinele de la Oradea, care s-a aruncat pe fereastră de la etajul cinci, pasămite de stres. Până şi lui i s-a părut că e peste măsură.
Politicienii s-au refugiat la mare ca să cuvânteze la şcolile de vară câte-n lună şi-n stele: despre Constituţie şi pensii, ticăloşia aliaţilor şi femeile din politică, subvenţii şi homosexuali. În treacăt, s-au lansat la apă trei viitori premieri, ca trei distrugătoare.

O zi după ce actualul premier a inspectat iahturi pe litoral, Guvernul şi-a mărturisit priorităţile pentru ultima sesiune legislativă: energia regenerabilă, politica externă, lustraţia, construcţiile din parcuri, statutul minorităţilor. Pardon, şi bugetul. Atåt despre economie. Grija ei o duce, fie vară, fie iarnă, Banca Naţională, după cum grija justiţiei o duce Parlamentul, cum poate şi el, iar grija ordinii publice, interlopii, cum se pricep şi ei.

Mediul de afaceri face şi el ce-a învăţat: duduie. La fel cum duduie metabolismul în plină criză de creştere la pubertate. De mai bine de un an, toţi experţii şi analiştii ne avertizează că benzina este contrafăcută şi motoarele sunt supraturate. Pericolul ca ele să se caleze se majorează cu fiecare procent de creştere economică pe care Guvernul şi-l pune la butonieră. În acest timp, în Japonia, executivul anunţă un program în valoare de 107 miliarde de dolari pentru a preveni o posibilă recesiune.

Dincolo de deosebirile clare de politici dintre Tokio şi Bucureşti, ca şi de conjunctură, există una de atitudine şi competenţă. Treaba unui guvern, oricåt de liberal, în economie este aceea de a preveni rateurile unei pieţe care are oricum tendinţa de a evolua în cicluri ce se închid în recesiune. Iar dacă accelerezi şi ridici, pur şi simplu, måinile de pe ghidonul motocicletei, poţi să fii sigur că te răstorni la prima curbă şi îţi rupi ceva mai mult de un genunchi.