In toamna anului trecut, premierul Adrian Nastase cerea un control la SIF-uri. Zis si facut. Controlul a avut loc, dar rezultatele lui nu au fost deloc spectaculoase. Concluziile controlului efectuat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu au fost date publicitatii, dar este usor de banuit ca nu au fost descoperite lucruri senzationale. Dar pentru ca totul sa fie limpede, premierul a cerut anul acesta o lege speciala pentru functionarea SIF-urilor. Aceste institutii nu au fost luate pe nepregatite. Ele aveau pregatit un proiect de lege. Dar totul a fost luat de la zero. Au urmat intalniri intre reprezentantii celor cinci SIF-uri, ai CNVM, Ministerului Finantelor, Camerei de Comert si chiar cei ai Ministerului de Interne.
In timp record proiectul de lege a fost finalizat. Evident, noua lege va trebui sa aduca o serie de clarificari mult asteptate. Prima dintre ele se refera la pragul pana la care o persoana fizica sau juridica poate detine actiuni la SIF. Se stie ca acest subiect a fost amplu dezbatut. Au existat presiuni pentru marirea pragului de detinere peste 0,1%. Ba chiar, Bursa de Valori impusese o crestere a procentului de 0,1%, crestere care nu a fost acceptata. De aceasta data, proiectul de lege vine sa specifice clar, la articolul 6, alineatul 2: nici o persoana fizica sau juridica nu poate detine la o Societate de Investitii Financiara, in nume propriu sau impreuna si prin persoane afiliate, implicate, interpuse si care actioneaza in mod concertat, mai mult de 1% din totalitatea actiunilor aflate in circulatie. Asadar, prin proiectul de lege, pragul maxim de detinere a actiunilor la SIF a fost ridicat pana la 1%.
Dar actionarii care vor ajunge sa aiba 1% din capitalul social al unei SIF vor putea vota intr-un mod mai special. Astfel, proiectul de lege stipuleaza ca fiecare actiune detinuta pana la 0,1% (inclusiv) din capitalul social da dreptul la un singur vot in adunarea generala a actionarilor (AGA); fiecare pachet de 100 de actiuni detinut intre cota 0,1 si 0,5% ofera dreptul tot la un vot in AGA; in fine, fiecare pachet de 1.000 de actiuni detinut intre cota de 0,5 si 1% da dreptul tot la un vot in AGA.
Proiectul de lege stabileste si investitiile pe care SIF le poate face. Detinerea de numerar nu va trebui sa scada sub 5% din valoarea activului net al unei SIF; maximum de 20% din activele nete se pot investi in titlurile unui emitent; maximum 10% din activele nete in investitii altele decat financiare si maximum 10% din active in titluri de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare cu grad scazut de risc. Proiectul de lege va trebui sa treaca prin Guvern si apoi prin Parlament. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Pentru ca numai in felul acesta interesele care graviteaza in jurul SIF-urilor vor fi mai clare.

Proiect de lege privind SIF-urile (spicuiri)

· SIF-urile pot rascumpara toate actiunile emise in temeiul art. 4 al Legii nr.133/1996;
· Pragul de detinere a capitalului social creste de la 0,1 la 1%;
· Actionarii SIF-urilor pot fi reprezentati in AGA pe baza unei procuri speciale;
· Convocarea AGA se poate face la cererea detinatorilor a cel putin 10% din totalul drepturilor de vot;
· Membrii Consiliului de Administratie trebuie avizati de CNVM;
· Presedintele CA al SIF si al unei societati de administrare va fi ales pentru cel mult doua mandate;
· SIF poate fi administrata de catre o societate de administrare a investitiilor, autorizata de CNVM;
· Proiectul numeste investitiile autorizate si diversificarea acestora;
· SIF va incheia obligatoriu un contract de depozitare cu o societate de depozitare autorizata de CNVM;
· AGA poate fi convocata la cererea detinatorilor a cel putin 10% din totalul drepturilor de vot;
· Un membru al Consiliului de Administratie nu poate sa faca parte din conducerea executiva a societatilor de depozitare, ale oricaror societati de investitii financiare sau a unei societati comerciale aflate in ortofoliul sau.