Dacă petreci mai mult timp în lumină puternică, la soare, dormi mai bine şi scapi de depresie?

Somnul ar putea fi răspunsul, conform unui studiu recent efectuat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, una dintre instituțiile inițiale ale sistemului de sănătate Mass General Brigham.

Mai mult de 6600 de persoane au participat la studiu și s-a demonstrat că cei care au petrecut mai mult timp în lumină puternică au dormit mai regulat, ceea ce a fost legat de mai puține simptome de depresie și de un risc mai scăzut de depresie ușoară sau severă. JAMA Network Open publică rezultatele.

„Obținerea unui somn consistent și regulat are efecte ample asupra sănătății noastre”, a declarat Susan Redline, MD, MPH, medic senior în cadrul Diviziei de Somn și Tulburări Circadiene a Brigham, care a fost coautor al studiului.

„Studiile viitoare care examinează terapia cu lumină puternică nu ar trebui să ignore rolul pe care îl poate juca regularitatea somnului în influențarea stării de spirit și a simptomelor depresiei.”

Studiul a analizat dacă expunerea la lumină puternică (la un nivel care este de obicei comparabil cu expunerea la lumina zilei) a fost legată de simptomele depresiei și, în caz afirmativ, dacă această relație ar putea fi explicată prin indicele de regularitate a somnului, care măsoară cât de constant sunt respectate regimurile zilnice de somn.

soare, vreme, canicula, meteo
SURSA FOTO: Pexels

Ce s-a descoperit despre nivelurile de vitamina D

Un gadget purtat la încheietura mâinii a fost utilizat pentru a măsura regularitatea somnului și lumina puternică, scrie MedicalXpress.

„Am constatat că timpul mai mare petrecut în lumină puternică a fost asociat modest cu simptome de depresie mai scăzute și că regularitatea somnului a explicat parțial această asociere”, a declarat Wallace.

„Nivelurile mai mari de vitamina D au fost, de asemenea, asociate cu o expunere mai mare la lumină puternică și o mai mare regularitate a somnului, dar nu și cu simptomele depresiei”.

Potrivit autorilor, cauzalitatea nu poate fi stabilită din cauza naturii transversale a datelor, ceea ce limitează concluziile. De exemplu, expunerea la lumină puternică și timpul petrecut afară pot fi influențate de simptomele depresiei.

Studiile viitoare ar trebui să monitorizeze persoanele în timp pentru a evalua modul în care somnul regulat afectează asocierea dintre starea de spirit și expunerea la lumină.