Ce se întâmplă dacă flacăra se stinge înainte de a ajunge acasă

Unul dintre cele mai răspândite ritualuri din noaptea Învierii constă în participarea la slujba de la biserică pentru a primi Lumina Sfântă. Un slujitor al altarului a explicat ce semnificație are dacă flacăra se stinge înainte de a ajunge acasă. La miezul nopții, preotul îi invită pe credincioși să primească lumina adusă de la Ierusalim. Această lumânare reprezintă simbolic Învierea lui Hristos, triumful vieții asupra morții și victoria luminii divine asupra întunericului.

„Nu este nimic rău dacă lumina lumânării se stinge în drumul spre casă. Important este să o aprindem cu flacăra credinței din sufletele noastre creștine. Nu trebuie să lăsăm întunericul, frica sau deznădejdea să ne cuprindă pe toată durata anului bisericesc.

Lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă din biserică o putem păstra și reaprinde acasă. O ținem aprinsă cât de mult timp putem, din ziua de Paște și în fiecare zi din Săptămâna Luminată. Putem să o reaprindem oricând, nu există restricții în acest sens. Însă, este important să fim precauți. Să nu lăsăm niciodată o flacără nesupravegheată, pentru a evita posibilele pericole.

 Este bine ca această Lumină Sfântă pe care o luăm din biserică să nu o ținem doar pentru noi, ci să o dăruim mai departe. Cu Lumină să mergem în căminele de bătrâni, în spitale, să aprindem o candelă la mormintele oamenilor care nu mai sunt printre noi, să facem o faptă bună și să dăm mai departe această bucurie.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la mănăstirea Cașin din București.

La ce oră începe Slujba de Înviere

Slujba de Înviere din acest an se desfășoară în noaptea dintre sâmbătă, 19 aprilie, și duminică, 20 aprilie 2025. În cele mai multe biserici ortodoxe din România, orarul este asemănător. Ceremonia religioasă începe în jurul orei 23:30, odată cu rostirea Canonului din Sâmbăta Mare. Aproape de miezul nopții, luminile din lăcașurile de cult sunt stinse, iar clericii ies din altar purtând Sfânta Lumină, rostind cuvintele: „Veniți de luați lumină!”

În acel moment emoționant, credincioșii își aprind lumânările, simbolizând lumina adusă lumii de Iisus Hristos, și participă la rugăciuni și cântări pascale. După distribuirea luminii urmează citirea Evangheliei Învierii, iar apoi se oficiază Sfânta Liturghie, care se poate prelungi până în jurul orei 2:00 sau chiar 3:00 dimineața, în funcție de obiceiurile fiecărei biserici.

Originea Sfintei Lumini

Sfânta Lumină este considerată o minune ce are loc anual la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta Mare, la prânz. În acel moment, lumina apare în mod misterios și este preluată de reprezentanții Patriarhiei Române. Aceștia o aduc în țară cu avionul, iar flacăra este distribuită în toate regiunile, astfel încât să fie oferită credincioșilor în noaptea Învierii.

Tradiția spune că oamenii duc lumina acasă cu grijă, păstrând lumânarea aprinsă până la sosire. La intrarea în locuință, mulți fac semnul crucii cu fumul lumânării pe ușă, pentru a chema binecuvântarea divină și protecția asupra casei. Se crede că, dacă reușești să aduci lumina fără să se stingă, vei avea parte de pace, belșug și noroc în noul an. De asemenea, este un obicei răspândit ca lumânarea pascală să fie dusă și la mormintele celor adormiți, ca