Lumina Sfântă va ajunge azi în România, de la Ierusalim, însă aceasta va fi trimisă, pentru prima oară, și comunităților din Ucraina și din Republica Moldova. Lumina Sfântă va ajunge pe aeroportul din Suceava.
Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge azi la București. Va fi distribuită în toată țara, dar și în Ucraina și Republica Moldova
Patriarhia Română a anunțat că Lumina Sfântă va ajung pe aeroportul din Suceava, acolo unde va fi prezent Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Lumina Sfântă va fi primită la ora 20:00. De asemenea, la aeroportul din Suceava va fi prezentă și o delegație de preoți din regiunea Cernăuți.
Imediat ce va ajunge în România, Lumina Sfântă va fi transmisă și pentru câteva comunități creștine din Ucraina, mai spune Patriarhia Română.
Sursa anterior citată mai spune că pe Aeroportul Internațional din Iași, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, vor primi Lumina Sfântă adusă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor aflaţi la Bucureşti pentru a o prelua de delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim.
Sfânta Lumină va fi oferită apoi doar delegaţilor protopopiatelor şi parohiilor, credincioşii urmând apoi a o primi la Slujba de Înviere.
„Este prima dată când fraţii noştri de peste Prut vin la Iaşi pentru a primi Lumina Sfântă adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române din Ţara Sfântă. Aceasta va fi transmisă apoi, pe cale terestră, în întreaga Mitropolie a Basarabiei”, transmit reprezentanții Mitropoliei Moldovei.
Lumina Sfântă va fi distribuită fiecărei parohii
Biroul de presă al Patriarhiei Române a anunțat că Lumina Sfântă va fi distribuită fiecărei parohii de la centrele eparhiale, prin protopopiate. De asemenea, pe Colina Bucuriei va avea loc, sâmbătă seara, între orele 19:30 – 20:30, procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Amintim că Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, aceasta apărând în fiecare an de Paște la Ierusalim. În timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. Acesta se manifestă diferit în fiecare an, iar în primele minute nu frige.
Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la acest foc, Sfântul Mormânt este inspectat din Vinerea Mare, imediat după Prohod, de către trei polițiști civili care nu sunt creștini. Aceștia examinează încăperea Sfântului Mormânt și îi controlează corporal și pe cei care vor pătrunde în încăpere în momentul ceremoniei religioase. La momentul potrivit, luminile se sting și ușa se sigilează, iar gardienii rămân la intrare.
Ulterior, are loc desfășurarea slujbei, iar după aceasta, Patriarhul Ierusalimului se îndreptă spre Sfântul Mormânt, îmbrăcat doar cu un stihar alb cu epitrahil și brâu. La intrare, acesta este controlat de polițiști, sub atenta privire a martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. După această etapă, Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și intră în prima încăpere numită „Capela Îngerului”, el fiind însoțit de un arab de origine islamică.
Patriarhul intră singur în următoarea încăpere, unde îngenunchează în fața lespedei și își începe rugăciunea. Imediat după, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Patriarhul ia în mâini vata aprinsă și o așează în două cupe de aur, apoi se întoarce în „Capela Îngerului”. De asemenea, el aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.