Luminiţele de la capătul tunelului: cum iese economia românească din criză?

Care sunt cele mai potrivite căi de dezvoltare pentru România? Ce am învăţat din greşelile politicilor economice din trecut? În ce merită să investin în viitor. Sunt doar câteva dintre întrebările la care va încerca să le găsească răspuns conferinţa ”Luminițele de la capătul tunelului : Perspectivele și oportunitățile economiei românești în context intern și european la ieșirea din criză”, organizată de publicația cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu Capital şi cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României.

După ieşirea din criză, economia românească trebuie să facă faţă provocării de a îndepărta neîncrederea provocată de recesiunea tehnică. Suntem la o răscruce şi avem în față mai multe opțiuni de dezvoltare, mai multe modele economice, mai multe căi pe care le putem urma. Care e cea mai eficientă, cea mai potrivită pentru România, în contextul următorilor 10 ani și al evoluției partenerilor noștri?

Participanţii la conferinţa  organizată miercuri, 22 octombrie, între orele 10:00 și 14:30, la Camera de Comerț și Industrie a României, vor încerca să prezinte soluţii la aceste probleme, scoţând dezbaterea din paradigma actuală de abordare, destul de anostă, care se învârte pe loc în jurul unor aceleași mize și în siajul acelorași probleme de funcționalitate.

Printre vorbitori se vor număra Valentin Lazea, economist-șef al BNR, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, Mihail Dumitru, director AGRI – Comisia Europeană, Mihai Dărăban – președinte CCIR şi Ionuț Simion, partener PricewaterhouseCoopers.

Organizatorii îşi propun să identifice şi lecţii care pot fi învăţate din greşelile trecutului, fie că este vorba de erorile fiscalităţii, de presiunea pusă asupra mediului de afaceri înainte şi în timpul crizei, sau de direcţiile de stimulare şi atragere a investiţiilor alese în diverse momente.

Uniunea Europeană și partenerii noștri economici se străduiesc să consolideze primele semne ale ieșirii din criză iar acest context oferă oportunități unei economii cum e cea a României, care se străduiește să-și configureze avantajele competitive. Prezentările vorbitorilor la eveniment îşi propun să arate care va fi locul acestei economii în noua conjunctură, care sunt avantajele comparative și competitive pe care le poate fructifica economia românească în viitorul imediat, pe trei direcții – industrie, agricultură, energie ?