Oamenii de știință spun că o parte abandonată a unei rachete ar fi trebuit să se prăbușească până acum pe partea îndepărtată a Lunii, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ei mai spun că așteptau ca impactul să aibă loc la ora 12:25 GMT.
Luna a fost lovită de o rachetă abandonată. Oamenii de știință nu știu de unde provine
Oamenii de știință spun că partea de rachetă a fost urmărită de mai mulți ani, însă originea sa a fost contestată, scrie BBC, care adaugă că aceasta are o greutate de trei tone. Potrivit presei internaționale, astronomii au fost de părere, la început, că aceasta ar aparține companiei lui Elon Musk, dar apoi au declarat că provine, de fapt, din China, lucru ce este negat de țara lui Xi Jinping.
De asemenea, oamenii de știință mai spun că efectele asupra Lunii ar trebui să fie minore, precizând, de asemenea, că etajul rachetei ar trebui să sape un mic crater și o coloană de praf. În plus, ei speră să primească o confirmare în următoarele zile sau săptămâni.
Cercetătorul de date, Bill Gray, este de părere că China a încurcat localizarea a două părți ale rachetei. „Sunt sigur în proporție de 99,9% că este vorba de China 5-T1”, spune el.
A fost prima dată observată în 2015
Partea de rachetă, numită „gunoi spațial”, a fost observată pentru prima oară în urmă cu 7 ani în cadrul unei cercetări spațiale finanțate de NASA în Arizona. Cu toate acestea, ea a ieșit din atenția publică atunci când s-a dovedit că nu este un asteroid.
Unele piese sunt chiar deasupra Pământului, dar altele, precum acest propulsor, se află la mii de kilometri distanță, pe o orbită înaltă, departe de atmosfera terestră.
Agenția Spațială Europeană estimează că în prezent există 36.500 de deșeuri spațiale mai mari de 10 cm.
Niciun program spațial sau universitate nu urmărește în mod oficial deșeurile spațiale aflate la mare depărtare. Monitorizarea spațiului este costisitoare, iar riscurile pentru oameni sunt reduse.
Așadar, acest lucru revine unei mici mâini de astronomi voluntari care își petrec timpul liber făcând calcule și estimând orbitele. Aceștia lansează e-mailuri și alerte, cerând oricui se află în cea mai bună poziție de pe planetă să observe un obiect din spațiu.
Profesorul Hugh Lewis, de la Universitatea din Southampton, spune că valoarea științifică a urmăririi gunoiului din spațiul cosmic este limitată. Dar el spune că este important să „urmărim ce se află acolo”, mai ales în condițiile în care este din ce în ce mai probabil să se stabilească oameni în spațiu.