Luna august are şanse să bată şi ea recorduri de temperatură în România, spune şefa ANM
Luna august ar putea fi mai călduroasă decât în mod normal, transmite ANM. Temperaturile medii ar putea fi mai ridicate decât în mod obișnuit și în ultima lună de vară.
Totuşi, nu există încă certitudinea că luna august va fi mai caldă decât iulie, a afirmat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
Elena Mateescu a menționat că estimările actuale pentru ultima lună de vară indică o probabilitate destul de ridicată ca în fiecare săptămână temperaturile medii să fie mai mari decât în mod obișnuit, cea mai caldă perioadă fiind estimată pentru săptămâna 5 – 12 august. De asemenea, săptămânile 12 – 19 august și 19 – 26 august ar putea înregistra abateri termice pozitive mai mari de două grade Celsius.
În ceea ce privește cantitățile de precipitații, în medie, acestea vor fi deficitare la începutul lunii august, după care se vor apropia de normalul pluviometric al fiecărei săptămâni. Totuși, Mateescu a subliniat pentru Agerpres că nu se poate estima cu siguranță dacă luna august va fi mai caldă decât luna iulie, putându-se face aprecieri doar asupra tendințelor regimului de temperaturi și cantităților săptămânale de precipitații pe întreaga lună.
Iunie 2024 a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice. La fel se pare că va fi şi cu iulie 2024
Şefa ANM a subliniat că luna iunie din acest an a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere termică pozitivă de 3,7 grade Celsius, iar luna iulie are toate șansele să devină, de asemenea, cea mai călduroasă lună iulie din istorie.
În luna iunie, abaterea termică pozitivă față de normalul termic a fost de 3,7 grade Celsius, iar cantitatea medie lunară de precipitații a fost doar de 66,6 litri/mp, față de o normă de 84,5 litri/mp.
În luna iulie, abaterea termică este de 4 grade Celsius, ceea ce îi conferă șanse mari să devină cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, depășind recordul din 2012, când abaterea a fost de 3,5 grade Celsius. Având în vedere temperaturile caniculare preconizate pentru restul lunii iulie, probabilitatea ca aceasta să devină cea mai călduroasă lună iulie este foarte mare.
Conform declarațiilor acesteia, de la 1 ianuarie până în prezent, ANM a emis nouă avertizări generale de Cod roșu și 52 de tip nowcasting de Cod roșu pentru instabilitate, 43 dintre acestea fiind emise numai în luna iunie. În luna iulie 2024, au fost emise șase avertizări generale de Cod roșu de caniculă și nouă de tip nowcasting pentru fenomene de instabilitate.
6 zile consecutive de Cod roşu la mijloc de iulie
În perioada 13-18 iulie, au fost șase zile consecutive de Cod roșu pentru val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat, acesta fiind cel mai lung și extins Cod roșu emis de ANM pentru aproape toată țara.
De la 1 ianuarie și până în prezent, au fost emise nouă avertizări generale de Cod roșu și 52 de tip nowcasting pentru fenomene de instabilitate, dintre care 43 în luna iunie.
Conform caracterizării climatice a lunii august publicate de ANM, aceasta este cea mai însorită și uneori cea mai caldă lună de vară, recordul de temperatură înregistrat în România fiind de 44,5 grade Celsius, iar în Capitală de 41,5 grade Celsius.