Pensionarii, scutiți de drumuri pentru recalcularea pensiilor

Recalculare pensii. Mai exact, pensionarii români nu vor fi puși pe drumuri pentru asta, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor – septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dumnealor va fi recalculată. Da, dragii noștri! Fiecare pensie va fi recalculată.

Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 – reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a declarat ea pentru Antena 3 CNN.

simona bucura oprescu, ministrul muncii
Simona Bucura Oprescu; SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

CNPP lansează aplicația RODPA1

Recalculare pensii. Însă aceasta nu este singura veste bună de care au parte pensionarii. CNPP a anunțat lansarea aplicației RODPA1. Iar scopul ei este „să reducă povara administrativă asupra cetățenilor și mediului de afaceri”.

„Casa Națională de Pensii Publice a lansat aplicația RODPA1, realizată în cadrul proiectului „Eficientizarea activității CNPP pentru determinarea legislației aplicabile lucrătorilor migranți, la nivelul sistemului public de pensii din România”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) al Uniunii Europene.

Scopul principal al proiectului a fost simplificarea procesului de furnizare a documentului portabil A1 și a certificatelor de conformitate cu legislația, prin implementarea unor sisteme informatice inovatoare. Acestea au fost concepute pentru a reduce sarcina administrativă asupra cetățenilor și a mediului de afaceri.

Aplicația RODPA1 facilitează interconectarea cu bazele de date ale altor instituții publice din România. Printre acestea se numără Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) și Inspecția Muncii (IM).

Platforma informatică integrată care susține funcționarea aplicației RODPA1 este compusă din echipamente electronice de ultimă generație.

RODPA1 a devenit operațională începând cu data de 8 ianuarie 2024. Din acel moment, cererile pentru documentul portabil A1 și pentru certificatele de conformitate cu legislația aplicabilă au putut fi încărcate exclusiv în această aplicație – ROPDA1.

Aplicația poate fi accesată aici.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice își pot crea cont

Într-un mod concret, fiecare solicitant, fie că este persoană juridică sau fizică, poate să-și creeze un cont pe portalul CNPP – https://www.cnpp.ro/web/10180/211. Prin intermediul acestui cont, ei pot încărca în aplicația RODPA1 documentele și informațiile necesare pentru a iniția cererile privind determinarea legislației aplicabile. Automat, ei vor primi un număr de înregistrare pentru cererea depusă și vor fi actualizați în timp real cu privire la stadiul de procesare a cererii.

Odată încărcate, informațiile vor fi verificate în bazele de date ale CNPP, ANAF, ONRC și IM. Formularele A1 vor fi generate și semnate electronic, dacă toate condițiile prevăzute de legislația aplicabilă sunt îndeplinite. Aceste documente pot fi ulterior accesate în contul creat pe portalul CNPP.

În situația în care condițiile necesare nu sunt îndeplinite, solicitantul va primi un răspuns din partea Casei Naționale de Pensii. Instituția va indica fie necesitatea completării dosarului electronic, fie faptul că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru obținerea documentelor portabile A1 sau a altor certificate de conformitate cu legislația aplicabilă la momentul respectiv.

La ce folosește, mai exact, aplicația RODPA1

Cu ajutorul aplicației RODPA1, potrivit CNPP, veți putea efectua următoarele acțiuni:

  • Veți încărca informațiile necesare.
  • Veți primi automat un număr de înregistrare.
  • Odată ce informațiile sunt încărcate, acestea vor fi verificate în bazele de date ale CNPP-ANAF-ONRC-ITM.
  • Formularele A1 vor fi generate automat dacă sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de cadrul legal aplicabil în domeniu.
  • Dacă aplicația identifică informații lipsă, veți primi o alertă și veți fi informat despre informațiile suplimentare necesare pentru completarea cererii electronice.
  • Dacă aplicația constată că nu îndepliniți condițiile legale pentru obținerea documentelor, veți primi un răspuns în cel mai scurt timp posibil.