Lunea Mare 2025. Pildele din care avem de învățat
Lunea Mare 2025. Sfânta și Marea Luni aduce în fața noastră două exemple puternice de viață duhovnicească, care sunt capabile să deschidă ochii oricărui credincios doritor de mântuire.
Este o zi în care Biserica ne îndeamnă să reflectăm asupra a două teme esențiale: roadele duhovnicești și adevărata slujire a lui Dumnezeu, prin smerenie și curăție.

Lunea Mare 2025. Blestemul smochinului neroditor
Primul moment biblic pe care Luni Sfântă îl aduce în fața noastră este pilda smochinului neroditor din Evanghelia după Matei (21:19-20). Acesta simbolizează sterpiciunea sufletească, refuzul de a adera la cuvântul viu al Mântuitorului. Așa cum smochinul nu a dat roade, nici poporul evreu nu a primit mesajul Evangheliei, iar Mântuitorul, văzând această nerodire, îl blesteamă, simbolizând astfel decăderea spirituală a celor care refuză harul divin.
Această imagine a smochinului ne aduce o lecție personală: nu putem să ne lăsăm sufletul să se usuce în fața Evangheliei. Fiecare dintre noi are datoria de a aduce roade de pocăință și de a trăi conform cuvintelor lui Hristos. Rădăcinile necredinței și formalismului în practică religioasă sunt cele care ne pot condamna la stagnare, iar acestea nu au loc în „cămară” împărătească a lui Hristos.
Iosif cel Prea Frumos
Lunea Mare 2025. Un alt simbol important pe care îl întâlnim în această zi este cel al lui Iosif cel Prea Frumos, un personaj biblic ce întruchipează puritatea și integritatea morală. Iosif, vândut de frații săi și ajuns în Egipt, nu s-a lăsat doborât de ispitele lumii, demonstrând curajul de a rămâne credincios principiilor sale. A refuzat ispitele, preferând să ajungă în închisoare decât să trădeze valorile curăției și credinței. Prin alegerea sa, Iosif devine un exemplu de fidelitate față de Dumnezeu.
În această imagine a curăției, Biserica ne îndeamnă să vedem un ideal. Iosif nu este un simplu model de frumusețe trupească, ci un exemplu de frumusețe spirituală, un om care, prin curăția sa, reflectă adevărata frumusețe a virtuții. Așa cum el a rămas fidel, tot astfel și noi trebuie să ne străduim să trăim în acord cu voia divină, îmbrăcându-ne în virtute și îndepărtându-ne de păcatele care ne îmbolnăvesc sufletul.
Apostolii și fii lui Zevedei
Lunea Mare 2025. Într-o altă învățătură importantă, Sfânta și Marea Luni adresează mentalitatea de putere și glorie pe care o aveau unii dintre apostoli, cum sunt fiii lui Zevedei, care căutau un loc de cinste în Împărăția mesianică. Mântuitorul răspunde cu o lecție profundă despre adevărata mărire: „Cei care vor să fie mari între voi, să fie slujitori”. Așadar, slujirea este cheia mântuirii, nu dorința de a domina. Hristos, bogat în esență, s-a făcut robul tuturor pentru a ne arăta drumul mântuirii prin smerenie.
Această învățătură subliniază că adevărata glorie în ochii lui Dumnezeu nu constă în putere sau în statut social, ci în disponibilitatea de a slăbi și a sluji celorlalți. Biserica, atunci când se apropie de învățătura Domnului, trebuie să evite capcanele unei dorințe înfrânate de glorie pământească și să se concentreze pe slujirea iubitoare a celor din jur.