UPDATE 2: La ora 13.21, indicele BET-FI înregistra o scădere de 5,89%, în timp ce BET avea o scădere de aproape 5%. BET-C nu stătea nici el mai bine, având o scădere de 4,66%.
UPDATE: Bursa de Valori Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de luni, în ton cu bursele externe, iar indicele general al pieţei BET-C a înregistrat o depreciere de 1,81%, după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 2,28%, indicele principal BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate, a scăzut cu 1,76%, iar ROTX a stagnat.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a diminuat cu 2,09%, iar indicele sectorial pentru energie şi utilităţi BET-NG a consemnat o depreciere cu 1,84 procente.
Lichiditatea BVB era de 2,008 milioane de euro, iar pe piaţa RASDAQ au fost înregistrate transferuri de acţiuni de 18.985 euro, la 30 de minute de la deschidere.
Bursa de la Tokyo, care a deschis luni în scădere cu 1,40%, a ajuns la prânz la o scădere de 2,13%. Bursa de la Seul era în scădere cu 6,3% iar cea de la Sydney era în scădere cu 2,56%. De asemenea, bursa de la Hong Kong era în scădere cu 4,04% iar cea de la Shanghai a pierdut peste 4%.
Cotaţia barilului de petrol a scăzut în cursul tranzacţiilor electronice de pe pieţele asiatice iar uncia de aur a atins un nou record la Hong Kong, trecând pentru prima dată de pragul de 1.700 de dolari. „Oamenii îşi retrag banii de pe alte pieţe, în special din dolar şi euro, pentru a-i plasa în aur şi yeni japonezi”, a declarat un trader de la Tokyo.
Vineri, după închiderea pieţelor financiare, agenţia de evaluare financiară Standard &Poor’s a decis să retrogradeze SUA până la AA+ de la AAA. Luni dimineaţa, cu puţin timp înainte de deschiderea burselor asiatice, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 s-au angajat să ia toate măsurile necesare pentru a susţine stabilitatea financiară şi creşterea economică. La rândul său, Banca Centrală Europeană a anunţat că va aplica în mod activ programul de achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundată, fără a preciza care va fi ţara care va beneficia de acest sprijin.
La Washington, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a anunţat că a decis să rămână la post, punând capăt unor speculaţii cu privire la posibila lui demisie.
Ziua de astăzi este așteptată cu sufletul la gură de finanțiștii de pe întreg globul. Dacă efectele retrogradării ratingului SUA vor fi ample, este foarte posibil ca economiile să intre într-o nouă recesiune. Asta chiar dacă majoritatea guvernelor consideră că au învățat multe din evenimentele ultimilor trai ani.
<iframe src="https://www.youtube.com/embed/TZocdNsW8BY" frameborder="0" height="349" width="560"></iframe>