Autor: Ciprian Mailat, redactor-șef Capital
Mai sunt doar câteva zile și încheiem încă un an. Unul crucial, așa cum spunea Christine Lagarde, şefa FMI, dacă vorbim despre economia mondială sau unul al populismului și al aroganței care a condus la schimbare, dacă ne referim la plaiurile mioritice. Evenimentele externe precum criza din Ucraina sau atentatele din întreaga lume, mai ales cele din Paris, de luna trecută, nu au trecut neobservate și au avut efecte, mai mari sau mici, și asupra noastră. Totuși, cel mai important subiect la nivel european a fost și este criza refugiaților, a cărei soluţie încă nu a fost găsită. Revenind pe plan local, 2.500 de caractere (spațiul alocat acestui editorial în ediția tipărită) nu sunt suficiente pentru a le menționa măcar pe cele mai importante. O să vă prezint doar două. Primul și cel mai important, care a creat multe dezbateri, mai ales în mediul de business a fost modificarea Codului fiscal. Acesta a fost evenimentul anului. Asta şi datorită dorinței oamenilor de afaceri de a avea un document care să stabilească, într-un sfârșit, normele fiscale după care ne vom ghida viața în viitor. Chiar dacă relaxarea fiscală, cerută de câțiva ani încoace, și-a făcut loc pe agenda guvernanților în 2015, nu a ieșit conform așteptărilor. Unii se declară totuși mulțumiți cu cele câtva măsuri mari: reducerea TVA și a impozitului pe dividende. Alții și acum spun că nu era momentul potrivit, iar măsurile de relaxare fiscală pun în pericol stabilitatea macroeconomică.
Predictibilitate. Nici vorbă de această iluzie cerută imperios. Să ne amintim că Guvernul Ponta a efectuat modificări la nici o lună de la aprobarea Codului fiscal. Al doilea eveniment major este schimbarea Guvernului. După pleiada social-democrată și-a făcut loc la Palatul Victoria o echipă de tehnocrați. Cu un mandat limitat, dar greu, foarte greu, Dacian Cioloş va încerca să demonstreze că ceea ce a cerut „strada“, dar mai ales ceea ce a fost invocat deseori că fiind salvarea României nu este o iluzie. Rămâne de văzut.
Înainte de încheiere vreau să le mulţumesc în primul rând colegilor cu care am încercat să vă aducem vouă, cititorilor, informaţii calde, utile, care să vă ajute în activitatea de zi cu zi. Totodată ţin să le mulţumesc partenerilor care ne-au fost alături în evenimentele organizate şi în proiectele speciale prin care am reuşit să vă aducem informaţii cu plus valoare. Şi nu în ultimul rând vă mulţumesc vouă, cititorilor, fără de care noi nu am exista. În 2016 vă aşteptăm alături de noi aşa cum aţi făcut-o în ultimii 23 de ani: să ne citiţi, să ne criticaţi, că doar aşa ne putem corecta, şi, de ce nu, să ne felicitaţi. Şi pentru că suntem încă în luna cadourilor vă spun că am pregătit surprize plăcute pentru dumneavoastră. Vă doresc Sărbători fericite şi un an prosper!