Degringoladă pe piaţa asigurărilor. Doi milionari români, care deţin cele mai mari companii de asigurări RCA au căutat cu disperare ajutor în străinătate, pentru a-şi salva firmele de la faliment. Dan Adamescu a cerut Congresului american să intervină pentru Astra, iar Ilie Carabulea caută acul în carul cu fân, respectiv investitorul care să aducă 90 de milioane de euro la Carpatica Asig.
Falimentul Astra a ajuns subiect de îngrijorare pentru oamenii de afaceri din Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului SUA. Revista Capital a intrat în posesia unui document trimis de oficialii americani la Bucureşti prin care aceştia cereau explicaţii cu privire la problemele companiei de asigurări. Asta după ce Dan Adamescu s-a plâns că firma sa este hărţuită politic.
Adamescu a bătut la uşa americanilor
În vara anului trecut, cu puţin timp înainte ca Autoritatea pentru Supravegherea Financiară să retragă autorizaţia de funcţionare a Astra Asigurări, Dan Adamescu căuta disperat ajutor la americani. Acesta s-a dus la Washington, şi a discutat cu oficialii Comitetului de Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor, spunându-le că este sub investigaţie guvernamentală de ceva timp. „Dan Adamescu a spus că, deşi s-a pus la dispoziţia anchetatorilor, guvernul Ponta este decis să pună capac companiei Astra. El crede că acest lucru se întâmplă pentru că Astra are legătură cu două publicaţii de presă care susţin Opoziţia“, se arată în scrisoarea trimisă din America la Bucureşti, în care se cer lămuriri cu privire la subiect. În cererea sa, Adamescu a cerut ca oficialii SUA să intervină, contactând Executivul de la Bucureşti. Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a declarat pentru Capital că nu a fost informat de acest demers. „Nu mi-a spus nimeni din SUA nimic mie. De altfel domnul Adamescu a fost inculpat de DNA şi condamnat (în primă instanţă) de Tribunal. Iar afirmaţia că eu controlez DNA şi Justiţia trebuie să recunoaşteţi că este chiar hazlie în contextual dat“, a declarat Victor Ponta.
Cum a început declinul Astra
Sfârşitul Astra Asigurări a început în luna februarie a anului 2014, când Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei de asigurare- reasigurare, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special. Astra Asigurări era controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider erau controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu. Decizia a venit după ce un raport al ASF arăta suspiciuni potrivit cărora Astra Asigurări a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman şi risc de neplată în caz de dezastre naturale. La vremea aceea, Dan Adamescu s-a arătat şocat de decizia ASF şi a declarat-o ca fiind o lovitură „de tip mafiot“. „Astra este perla industriei de asigurări, nu numai din România, ci şi din estul Europei. Astra este mândria mea. Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi“, a declarat, la vremea respectivă, Dan Adamescu, într-o conferinţă de presă.
Pasul spre falimentul Astra
În august 2015, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF anunţa retragerea autorizaţiei de funcţionare a Astra Asigurări şi intrarea în faliment a societăţii. Este cel mai mare faliment din industria asigurărilor. Printre companiile care au falimentat în trecut se numără şi Delta Addendum, Auroasig, Metropol, Grup AS, Croma, Adas. Atunci, Astra avea o marjă de solvabilitate de -870 milioane de lei (valoare megativă), iar necesarul de capital era de 967,8 milioane de lei. Abia de curând Tribunalul București a aprobat cererea de faliment emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra Astra Asigurări.
Carpatica, la un pas de faliment
Săptămâna trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că a activat procedura de rezoluţie în cazul Carpatica Asig. Asta după ce compania controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea nu a reuşit vreme de un an şi jumătate să-şi rezolve probleme financiare şi să atragă în acţionariat un investitor strategic agreat de ASF. În replică, Carpatica Asig spune că a plătit, în ultimele șase luni, despăgubiri medii lunare de peste 35 de milioane de lei și anunță clienții că nu întâmpină dificultăți în ceea ce privește plata despăgubirilor, informează, marți, compania.
Majorarea de capital promisă s-a lăsat aşteptată luni bune şi după expirarea termenului impus de ASF. Carpatica avea nevoie de un aport de capital de 90 de milioane de euro. Intrarea Carpatica în rezoluţie reprezintă primul pas spre falimentul companiei, în condiţiile în care, fără aport de capital, Carpatica Asig nu poate supravieţui.
Ilie Carabulea nu a încetat să caute un investitor strategic, deşi niciun străin nu s-a arătat interesat să bage bani în companie. Rezoluţia în asigurări presupune preluarea gestionării societăţii de către un administrator desemnat de ASF.
Istoria Carpatica Asig
1996: Înfiinţarea societăţii cu numele Asa Asigurări Atlassib
1998: Înfiinţarea primelor unităţi teritoriale (sucursale şi agenţii)
2001: Societatea este autorizată de către autoritatea de supraveghere să subscrie asigurări RCA şi Carte Verde
2004: Schimbarea numelui societăţii în Carpatica Asig;
2010: Vânzarea primei poliţe PAD, Carpatica Asig fiind acţionar al PAID, administratorul sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor.
Istoria Astra
Astra Asigurări s-a desprins în anul 1991 din fosta companie de stat ADAS (Administraţia Asigurărilor de Stat). La finele anului 2000 statul a decis privatizarea sa, procesul fiind de altfel unul controversat.
În 2002 ASTRA şi-a găsit un nou proprietar prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat către societatea NOVA TRADE, controlată de Dan Adamescu. Valoarea tranzacţiei a fost de 2,5 milioane de dolari.
În anul 2005, UNIQA Group Austria a achiziţionat 27% din acţionariatul ASTRA.
Iar în iunie 2011, Grupul UNIQA a ieşit din acţionariatul Astra Asigurări prin vânzarea pe bursă a pachetului minoritar de 27% din acţiuni către acţionarul majoritar – firma The Nova Group (TNG), pentru 106,02 milioane lei, conform datelor de pe BVB.
A devenit în 2010 liderul pieţei de asigurări locale în functie de venituri, cu un volum total al primelor brute subscrise în valoare de peste 1,08 miliarde de lei (13,04% din total piaţă), în creştere cu 34% faţă de anul anterior.
Ea şi-a păstrat această poziţie şi în următorii trei ani, în 2011 înregistrând subscrieri de 1 miliard de lei (12,89% din total piaţă), în 2012 – 1,13 miliarde de lei (13,7% din total piaţă), iar în 2013 – 921,49 milioane lei (11,34% din total piaţă), conform rapoartelor autorităţii de supraveghere.
Avere Ilie Carabulea 2015
Loc 51 Top 300 Capital
Estimare: 85-90 mil. euro
Avere Dan Adamescu 2015
Loc 20 Top 300 Capital
Estimare: 165-185 mil. euro.