Proiectul Re>Patriot a fost lansat în urmă cu un an de RBL, prin participarea voluntară și cu fonduri proprii a peste 30 de antreprenori români. Achiziționarea rachetei lui Ilie Năstase de către Mircea Tudor, fodator MB Telecom, a fost o avanpremieră a Galei unde se vor putea licita printre altele obiecte sau experiențe cu Simona Halep, Horia Tecău, Felix Pătrășcanu, Dragoș Anastasiu, Mihai Marcu, Gabi Szabo și alții.
„Ne dorim să devenim o platformă completă de consiliere și mentorat pentru românii care doresc să investească în România. În acest sens am pornit o campanie de strângere de fonduri prin organizarea unei Gale cu licitație care să ne permită să oferim pro-bono ajutor românilor interesați și să organizăm un Summit anual care să permită un schimb de idei între cele două Românii: diaspora și țara. În egală măsură vom continua să cerem statului român să promoveze politici în sprijinul Diasporei”, a spus Felix Tătaru, fondator GMP Group.
Re>Patriot, proiect de repatriere prin antreprenoriat lansat de Romanian Business Leaders în urmă cu un an și-a îndeplinit cel mai important obiectiv pe care și l-a propus la lansare: determinarea statului să accepte că Diaspora este o prioritate națională. ”Sunt Re>Patriot și vă spun sincer că a meritat! Re>Patriot este un proiect de suflet pentru că ştiu cum e să fii de ambele părţi. Aici e locul nostru, aici sunt oportunităţile, aici e nevoie de noi. Diaspora e cel mai de preţ lucru pe care îl avem în acest moment. Aceşti oameni au acumulat cunoştinţe, au o altă perspectivă, o altă viziune, şi-au schimbat mentalitatea. Oportunităţile mari pentru oamenii cu iniţiativă sunt aici”, a declarat Dragoș Anastasiu, fondator Eurolines România.
Participarea voluntarilor la proiect se face cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să investească în România. Anul trecut Re>Patriot a organizat cinci conferințe în Italia, Marea Britanie și Irlanda și două în România, la Alba Iulia și Focșani. Pe 1 decembrie aceștia au lansat la Alba Iulia o nouă declarație cu scopul de a uni cele două Românii: Diaspora și țara.
„Principalele bariere de percepție ale românilor plecați care doresc să investească în țară țin de corupție, lipsa informațiilor și teama de a nu pierde banii investiți. Ne-am propus să îi ajutăm cu informații despre ce presupune să deschizi o afacere în România, despre procedurile legale, despre finanțare, despre ocaziile de a face afaceri în diferite domenii. Pentru a încuraja să-și depășească neîncrederea, vom promova povești de succes ale antreprenorilor români și vom fi alături de ei dacă hotărăsc să revină”, a mai spus Felix Pătrășcanu.