Cea mai mare avere

.

Trăim într-o societate consumeristă. Ne petrecem aproape toată viața muncind doar ca să cheltuim toți banii pe care i-am câștigat, într-o goană permanentă după un morcov virtual fixat în fața privirilor de apostolii stilului occidental. În contrast cu acesta, a apărut pe internet mesajul președintelui Uruguayului, cunoscut drept cel mai sărac șef de stat de pe planetă. Omul nu face apologia sărăciei, așa cum v-ați putea imagina, ci pur și simplu ne îndeamnă pe toți să ne stabilim prioritățile în funcție de ce este cu adevărat important pentru noi. Iar unul dintre exemplele pe care le oferă este decizia sa de a nu avea un avion prezidențial, cu banii necesari pentru această aeronavă preferând să cumpere un elicopter ultraperformat care să servească salvării oamenilor aflați în pericol de moarte.

Este începutul unui an în care majoritatea mediului de afaceri își pune speranțe mari. Avem taxe în scădere, investiții străine în creștere, salarii pe o traiectorie ascendentă atât în sectorul public, cât și în cel privat. Ne așteaptă două runde de alegeri – locale și parlamentare – care vor stabili polii de putere pentru următorii patru ani. Cu alte cuvinte, este un moment decisiv în privința vieții noastră pentru un număr de ani a căror trecere va face multe dintre dorințele de astăzi să pară lipsite de importanță. Așa că, este un moment bun să ne punem problema ce este important cu adevărat pentru noi.

De curând s-a deschis în Balotești, la marginea Capitalei, cel mai mare centru SPA din Europa. Se întinde pe o suprafață de 250.000 de metri pătrați și măsoară 30 de mii de metri pătrați construiți. Iar în subsol are foraje de peste 3 km adâncime prin care este adusă la suprafață apa termală. Iar superlativele nu se termină aici. Trebuie să recunoașteți că e o mare diferență între acestă investiție și altele de până acum menite să cocoațe România în vârful mentalului colectiv mondial. Cel mai mare drapel, cel mai lung cârnat și alte asemenea care s-au mai întâmplat pe la noi se află într-un derizoriu absolut. Iar asta spune multe despre modul cum se poate schimba mentalitatea unui popor. Poate reușim să înțelegem că infrastructura dezvoltată înseamnă mai binele tuturor. Avem una dintre cele mai rapide viteze de internet din lume, dar și cel mai rapid cost pentru kilometru de autostradă. Avem cei mai mulți campioni olimpici la matematică, dar și cel mai mare număr de pușcăriași eliberați înainte de termen pentru lucrări „științifice“ pe care nu le-au produs.

Cred că ar trebui să ne hotărâm, o dată pentru totdeauna, în ce direcție vrem să o apucăm. Noi, ca nație. Să ne stabilim ceea ce este cu adevărat important. Iar începutul acestui an este cel mai bun moment pentru așa ceva pe care eu l-am trăit vreodată.

Acest articol a fost publicat în al treilea număr al revistei Capital, din 18-24 ianuarie 2016