Scaderea comenzilor, a profitului si a cifrei de afaceri, scumpirea utilitatilor si cheltuielile mai mari cerute de integrare sunt doar cateva motive pentru care industriasii nu mai vad viata in roz.


Optimismul firmelor din trimestrul I al anului trecut s-a transformat recent in pesimism. Indicele de incredere industriala, calculat de Grupul de Economie Aplicata (GEA) prin intervievarea unui numar reprezentativ de firme din industrie, inregistreaza pentru prima data o valoare negativa: -6 in primul trimestru din 2006, fata de +14,5% in perioada similara a anului trecut. Indicele masoara, pe o scala de la -100 la +100, increderea companiilor fata de evolutia activitatii proprii intr-un anumit interval de timp.


Dincolo de cifre, deteriorarea increderii industriale inseamna, potrivit analistilor GEA, ca “ritmul de crestere al productiei industriale va incetini si mai mult in trimestrul I 2006, putand chiar sa inregistram ritmuri negative”. De unde vine insa pesimismul? In primul rand, din zona comenzilor, despre care 35% din firme spun ca se situeaza, in prezent, sub media normala si doar 10,9% peste medie. Aproape 40% din firme au comenzi doar pentru o luna. Industriasii se asteapta si la o scadere a profitului: 37,5% din firme, fata de numai 27,3% care anticipeaza cresteri, iar restul stagnare. Pesimismul este valabil insa numai pentru primul trimestru. Pana la finele anului, 57% din companii spera ca conjuncturi mai favorabile (inclusiv aderarea la UE) le va creste profiturile. Anul trecut, numarul firmelor cu profit in scadere l-a egalat pe cel al firmelor cu cresteri. “Aceasta inseamna atat imposibilitatea de a beneficia in fapt de cota unica de 16%, cat si limitarea resurselor financiare disponibile pentru reinvestire in 2006”, spun analistii GEA.


Pesimismul primului trimestru se mentine si in privinta evolutiei cifrei de afaceri, si a personalului. La fel ca si in cursul anului 2005, numarul firmelor care vor sa concedieze il depaseste pe cel al firmelor care fac noi angajari, majoritatea asteptand insa o stagnare a numarului de angajati.
Reducerile drastice de profit si personal vin ca urmare a cheltuielilor in crestere pentru utilitati si pentru adaptarea la standardele UE de calitate si mediu.